ГАБИ РОЙХЕР, DW

"Вълшебната флейта" на Моцарт е една от най-известните опери в света, а неговата „Малка нощна музика“ често звучи като мелодия от мобилните телефони. Понякога наричат Моцарт „поп звезда на класическата музика“, защото е автор не само на комплексни музикални произведения, но и на редица лесно запомнящи се мелодии.

Повечето от композициите му обаче свидетелстват за дълбоките душевни терзания на композитора. „Светлината и мракът, самотата и щастливото удовлетворение от творчеството - това са контрастите, които откриваме в музиката на Моцарт“, казва директорката на Моцартовия фестивал във Вюрцбург Евелин Майнинг. 

 

Детето чудо Моцарт

През 35-годишния си живот Моцарт (1756-1791) създава около 600 произведения, сред които 41 симфонии и 21 опери. Той пише огромен брой концерти, църковни меси, инструментални произведения и песни.

„Ако съпоставите мащабите на това творчество с краткия му живот, ще добиете представа колко време всъщност е прекарвал в композиране“, казва Майнинг.

Още в детска възраст са смятали Моцарт за вундеркинд – както и не по-малко талантливата му сестра Анна Мария. Младият Моцарт от самото начало е печелел доста добре, но и е харчел с широка ръка.

 

Гений, който не познава почивка

„Моцарт не е бил като съвременниците си“, казва Евелин Майнинг. „Той е бил работохолик, композирал е ден и нощ. Големият му талант го е тласкал да създава все нови композиции. Гений, който не е познавал почивка. Доверявал е своите емоционални състояния на съпругата си Констанце в многобройни писма до нея. През 1790 г. например той пише: „Ако хората можеха да надникнат в сърцето ми, може би щях да се засрамя. За мен всичко е студено, ледено студено.“

 

Комична опера с дълбоки послания

Като католик Моцарт създава и много сакрални творби, сред които е и незавършеният му Реквием. Той разглежда темата за вината и прошката и в своите опери. Късната му творба „Così fan tutte" („Така правят всички“), която той композира през 1790 г. по либрето на италианския поет Лоренцо да Понте, е ярък пример за мотива с вината и прошката. По същество това е една весела комедия, но в нея става дума за нарушени клетви за вярност и загуба на идеали.

„Никой не може да пресъздаде фините усещания на душата в звук по-добре от Моцарт. А гласът е най-доброто възможно огледало на душата“, казва Евелин Майнинг.

Затова тази година Моцартовият фестивал във Вюрцбург – най-големият фестивал в Германия, посветен на творчеството на композитора, се фокусира върху оперите, песните и хоровите му произведения.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…