ДИАНА ЦАНКОВА, Radio Bulgaria

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални инструменти, изисква освен прецизност в боравенето с материала, умение да вградиш частица от себе си и да накараш цигулката да зазвучи.

Началото на марката Classic Violins поставя първото поколение – Георги и Мария Шуманови, и днес задружното семейство притежава магазини в едно от северните предградия на Чикаго и в Расийн, Уисконсин.

"През 1989 г. баща ми посещава Америка с идеята да основе някакъв уникален бизнес – разказва неговата дъщеря Стефка Чавдарова пред "Радио България". – Той не е музикант, но е много предприемчив и решава заедно с майка ми да започне с внос на музикални инструменти, произведени от българските майстори в "Кремона" – Казанлък, както и с аксесоари за тях. Първоначално ги продава на различни магазини в Съединените щати, а след това се ражда идеята цялото семейство да се захване с лютиерство."

Така към бизнеса се присъединяват двете дъщери заедно с техните съпрузи. Петьо Костов и Пламен Чавдаров, представители на второто поколение мъже във фамилията, завършват тригодишно обучение в Chicago School of Violin Making и се захващат с изработването на струнни инструменти. През 2000 г. фамилията открива първия български магазин с лютиерски ателиета в Америка.

"Още от самото начало магазинът ни се открояваше с качеството на инструментите, което ни помогна да привлечем вниманието и на клиенти, на учители и на частни студия – продължава Стефка Чавдарова. – В Америка всяко училище има музикална програма с духови или струнни инструменти и от 4. клас децата започват да свирят. Затова решихме да предложим на малките музиканти инструменти под наем с достойнства като на професионалните. Постепенно бизнесът ни се разрасна и днес не разчитаме толкова на реклами във вестниците и в социалните медии, колкото на разказите на клиентите ни "от уста на уста" за нашите инструменти и обслужване."

И тъй като всеки, прекрачил прага на магазина, е специален, получава внимание и отговор на всеки вълнуващ го въпрос – наред с грижата за инструмента.

"Най-много се гордея с малките клиенти, които са започнали при нас от тригодишни и вече са учители – казва другата дъщеря във фамилията – Антоанета Костова. – Много съм радостна всеки път, когато ги видя, защото нещо ги е накарало да останат през всичките тези години и да обичат начинанието, превърнало се в тяхна професия. Радвам се и когато в магазина дойдат хора на осемдесет и споделят, че винаги са имали желание да се научат да свирят на цигулка, но досега не са имали време. Те тепърва се записват на уроци и вече са наши клиенти от 10 години."

В ателиетата на българите изработват цигулките, виолите, виолончелите изцяло ръчно, както са го правили през XVII и XVIII век Страдивари, Амати, Гуарнери, но и родните майстори от "Кремона" през последното столетие. "Защото в този занаят и милиметрите са от значение, както и чувствата, които лютиерът влага при изработката", казва Антоанета Костова.

Освен да създават професионални инструменти, лютиерите също така се занимават с тяхната реставрация и поправка. Не е случайно, че много музиканти, дори от други щати, се доверяват на услугите им. В ателиетата освен български, работят и американски майстори.

Първата стъпка, за да заживее един нов инструмент, е изборът на дърво.

"Дървото трябва да бъде отлежало – обясняват Антоанета Костова и Стефка Чавдарова. – Вече имаме едно, което отлежава пред очите ни вече 20 години и ние се грижим за него, за да може да звучи добре. Най-доброто дърво се намира на Балканите, затова и голяма голяма част от нашия явор и смърч идва от България. След това се добавя майсторството на самия лютиер, защото с колкото и добро дърво да разполагаш, ако нямаш уменията и не вложиш от себе си душата, с която след това да резонира инструментът, няма да се получи задоволителен резултат. А когато всичко свърши, чувстваш изработеното наистина като свое дете с душа."

Стефка и Антоанета признават, че невинаги е лесно да работиш с най-близките си хора, с които си всеки ден – на работата или у дома. "Конфликтите са неизбежни, ние сме шест личности с различно мнение по всичко, но това, което ни обединява, е общата цел – успехът на нашата компания", казва Антоанета Костова. Тогава последната дума има доайенът на фамилията Георги Шуманов.

"Най-важното е конфликтите да се решават с благост и любов – добавя Стефка Чавдарова. – Дори и да работиш само с един човек, ако нямаш правилния начин на комуникация, ще го изгубиш като партньор – било семеен или в бизнеса. Така че това е едно добро изпитание, на което съдбата ни подложи, едно добро предизвикателство, което да оформи нашите характери – да бъдем склонни на компромиси и да решаваме проблемите с повече любов. И в дискусиите ние се стараем да запазваме добрия тон, за да няма обидени и истината да излезе на повърхността."

Сплотената фамилия гледа към следващата си цел – да открие още един магазин по-близо до Чикаго. И междувременно не забравя да подхранва благодарността в сърцето си към хората, помогнали й да поеме по този нов път – българският лютиер Владимир Найденов за професионалните напътствия, Ованес Папазян за ценните съвети в трудните първи крачки в Съединените щати, основателите на българската църква в Чикаго Маргарита и Димитър Тикатов, отворили вратите на дома си за новопристигналите братя.

 

Снимки: facebook.com/classicviolins

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си