ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА, фейсбук

Напусна този свят големият български режисьор и мой учител Борислав Чакринов. Борислав Чакринов е сред създателите на театър “Зад канала”, бил е част от режисьорската колегия на Народния театър в един от най-добрите му периоди от новата му история, художествен ръководител на театър “Адриана Будевска”. 

За Борислав Чакринов театърът е единственият му живот. За него театърът е храм, а сцената олтар и това не са просто изречения.

Безкрайното му благородство, фината му артистичност, аристократизъм и доброта са несравними. Нежна и поетична душа в тялото на едно голямо дете.

Спектаклите, които постави в “Зад канала”- незабравими с театралния си език и с конституирането на нови разбирания за театъра като трупа, като единен организъм. 

Тези спектакли по Хорват, Жьоне и Йонеско съм гледала десетки пъти, те бяха причината да кандидатствам при него. 

В обучението ни напътстваше леко и несуетно, не ни назидаваше. Даваше ни уроци по театър и тогава и сега леко и несуетно. 

С лекота и несуетност беше свързан всеки негов ден на сцената. 

Не зная дали в този ден на трагическа загуба, бих съумяла да изкажа неизразимите си чувства към Борислав Чакринов за това, че ме въведе в друг свят, много красив и прекрасен, като мечтание… 

Самият Питър Пан е малко момче, което отказва да порасне и живее в магически приключения, както нашия учител. Питър Пан на българския театър няма да ни напусне и ще живее в нас,неговите ученици, докато изповядваме ценностите, в които ни е възпитавал.

Сбогом, професоре!

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.