Домът на виртуозите на пианото Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф скоро ще бъде отворен за посетители като музей, съобщиха германските медии.

Реставрацията на помещенията, в която семейството е живяло със седемте си деца от 1852 до 1855 г., е продължила четири години, съобщават от градската управа и института "Хайнрих Хайне", цитирани от БТА

Клара и Роберт Шуман са смятани за едни от най-успешните за времето си музиканти в Европа. Техните композиции продължават да се изпълняват масово и в наши дни. Музеят ще бъде отворен за посетители на 1 декември.

"Никое друго място не е по-подходящо за отдаване на почит към живота и творчеството на Клара и Роберт Шуман", каза Мириам Кох, общински съветник в Дюселдорф.

Смята се, че Роберт Шуман е композирал около една трета от творбите си по време на престоя си в Дюселдорф, включително известната "Рейнска симфония", чието копие може да се види и чуе в музея. 

Посетителите му ще могат да видят общо около 100 предмета от колекцията на града, посветена на Шуман, както и реплики на мебели, принадлежали на двойката. 

Ремонтът и преустройството на дома са стрували около 7,7 милиона евро. 

 

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма