Домът на виртуозите на пианото Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф скоро ще бъде отворен за посетители като музей, съобщиха германските медии.

Реставрацията на помещенията, в която семейството е живяло със седемте си деца от 1852 до 1855 г., е продължила четири години, съобщават от градската управа и института "Хайнрих Хайне", цитирани от БТА

Клара и Роберт Шуман са смятани за едни от най-успешните за времето си музиканти в Европа. Техните композиции продължават да се изпълняват масово и в наши дни. Музеят ще бъде отворен за посетители на 1 декември.

"Никое друго място не е по-подходящо за отдаване на почит към живота и творчеството на Клара и Роберт Шуман", каза Мириам Кох, общински съветник в Дюселдорф.

Смята се, че Роберт Шуман е композирал около една трета от творбите си по време на престоя си в Дюселдорф, включително известната "Рейнска симфония", чието копие може да се види и чуе в музея. 

Посетителите му ще могат да видят общо около 100 предмета от колекцията на града, посветена на Шуман, както и реплики на мебели, принадлежали на двойката. 

Ремонтът и преустройството на дома са стрували около 7,7 милиона евро. 

 

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…