БОЯН БОЧЕВ, БНР

Вълнуваща среща с австрийския диригент Саша Гьотцел при идването му в София за предстоящия концерт със Софийската филхармония.

Австриецът знае как да направи всеки музикант в оркестъра специален.

Истанбул, Флорида, Квебек, Токио, Нант, София - където и да е по света, той работи с вярата, че всяка емоционално изсвирена нота е резултат от споделено уважение. А към публиката, Саша има едно простичко послание – класическата музика е за всеки! 

Диригентът Саша Гьотцел  посреща екипа ни на сцената на легендарната зала „България“, за да разкаже за новия свят и класиката.

Непринудено споделя, че харесва пролетта, защото  е един специален преходен момент в цикъла на сезоните.

Каква е енергията, която обикновено усещате, когато пристигнете в София?

„От самото начало усещам към София особено привличане. И всеки път казвам, че може би е заради студентските ми години, когато учех в Ню Йорк и имах много близки приятели от България. Постоянно бяхме заедно, правихме всичко заедно...“

Когато за първи път идва в София:

“Бях безкрайно щастлив и благодарен,  да усетя, че е запазена една традиция на изпълнение – този специфичен звук, който можете да си представите със Софийската филхармония, който не можете да си представите с друг оркестър, с цялото артикулиране и фразиране. Мисля, че идването ми тук - вече от няколко години, винаги ми носи радост и удоволствие“, допълва Саша Гьотцел.

„Не сме съвършени, но красотата настъпва тогава, когато приемем себе си  и несъвършенствата си и израстваме заедно, създаваме заедно нещо красиво – това е нашата цел“, изтъква диригентът.

Топли думи той сподели и за съвместната си работа с българското сопрано Светлина Стоянова: 

„Светлина ми е много скъпа, тъй като тя участва заедно с мен във Виенската опера, в продукция на „Фигаро…Изпитвам голямо уважение към нейната работа като изпълнител, тя също с удоволствие работи с мен на сцената и най-накрая да се срещнем тук, в културата, в която са нейните корени, аз бях много щастлив за този концерт“.

Оркестърът е като един организъм от звуци, като човешко същество. Така че, когато усетя добра химия между мен и оркестъра и той ме попита дали бих осмислил по-тясно сътрудничество, аз правя усилия да го осъществя, тъй като и двете страни научаваме много от тези взаимоотношения“, казва още Гьотцел, относно предизвикателствата в работата като гост-диригент на Софийската филхармония.

„Това е взаимно полезна ситуация, в която израстваме заедно и съм много щастлив, че имаме това време“ твърди диригентът.

Какво е да работиш в екип, да бъдеш лидер на този екип, имате ли своя рецепта?

„Считам, че рецептата е уважение – то е най-важното. Считам, че е важно, всички ние да осъзнаваме, че сме част от един екип, че ако сме сами, няма да постигнем нищо. Когато направя движение с ръце, не се чува абсолютно нищо, не се чува абсолютно никакъв звук – така че на мен са ми нужни музикантите, които да свирят“, даде пример той. И допълни:

„Мисля, че когато подхождаш с респект към своите колеги, тогава можеш да постигнеш велики неща, но е нужно да си спокоен“.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Опитвам се да не гледам напред или назад, опитвам се да продължа нагоре”.

Шарлот Бронте, английска писателка, родена на 21 април преди 208 години 

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си