НАТАЛИЯ ИЛИЕВА, "Христо Ботев"

„Легендарната Лили“ беше тя за учениците си. Личност магнетична, артистична; музикален педагог и общественик от голям мащаб. Рождението й съвпада със създаването на Музикалната академия, където тя ще вложи цялата си енергия и талант, за да изгражда млади таланти, музикална култура. За нея музиката беше любов, но и отговорност.

Учител във всички етапи на обучението й е Андрей Стоянов – друга легендарна личност, възпитаник на Виенската консерватория. Съвсем млада, едва завършила Академията, Лили става негова асистентка и така школата „Андрей Стоянов“ се разгръща и надгражда като школата „Андрей Стоянов – Лили Атанасова“.

Малкото записи, които тя остави в Националното радио, свидетелстват за изключително надарен музикант, с брилянтна техника, строг художествен вкус, изумителна тонова култура. Учениците й говорят за „любовно отношение към клавиатурата“. Това тя предаде на учениците си, това е част от спецификата на нейната школа.

Днес многобройните ученици на проф. Лили Атанасова, техните ученици са пръснати по цял свят. Дали са съхранили света на учителката си? Сигурно у всеки от тях е запазено основното: етичното, сериозното отношение към изкуството и желанието да надграждат.

В предаването „Студио „Музика“ на 16 ноември от 19.30 часа участва една от ученичките на проф. Лили Атанасова, д-р Анжела Тошева. Ще звучат някои от записите й, които Националното радио съхранява.

Паметна плоча на проф. Лили Атанасова, съпруга й биохимика проф. Борис Койчев и неговия баща арх. Пенчо Койчев

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Има време в духовното развитие на всеки човек, когато той стига до убеждението, че завистта е невежество, че подражанието е самоубийство, че трябва да приеме себе си, за добро или зло, като своя участ.“ 

Ралф Уолдо Емерсън, американски мислител и писател, роден на 25 май преди 219 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

“Величие и низост" показва какви политици липсват днес

 

 Твърде много са чембърлейните и твърде малко чърчилите в днешната политика. Твърде малко и твърде малки

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.