БНР

За голямо съжаление ни е напуснала и изключителната Елица Тодорова! Това съобщи за БНР Любен Генов, председател на Съюза на българските художници. След две седмици, прекарани в болница, лекарите не са успели да задържат звездичката й да свети за още години. Поради мерките за Covid-19 опелото се е състояло в тесен семеен кръг на 04.11.2021.

За Елица Тодорова каквото и да се каже, би било недостатъчно, особено в Кюстендил, където името й е известно на малки и големи и се произнася с респект. Житейският й път е здраво вплетен в културния живот на града, а творческите й реализации са важна част от историята на изобразителното ни изкуство, но и активна и свежа съставна част от настоящето му. През 2019 година в галерия „Владимир Димитров – Майстора“ беше организирана голяма изложба по повод 90-годишнината на Елица, събитие, заслужило ѝ официалното предложение за Националната награда за живопис „Майстора“ и дало основание на журито да я номинира.

Елица Тодорова е родом от Търновско, но свързва завинаги живота си с град Кюстендил. През 1954 година завършва живопис в Художествената академия при Дечко Узунов. По-късно още една съдбовна среща, в буквалния и в преносния смисъл, повлиява на творческия ѝ път. Това е срещата именно с Майстора и изкуството му. Сигурно много художници са се вдъхновявали от таланта на тази магнетична и свята личност, но малцина са тия, в чиито платна може да се усети енергийната чистота на неговия дух, без оттенъка на прякото сходство и елементарното подражателство. В живописта ѝ се долавя деликатният резонанс на нов пластичен трепет, на вибрации в други честоти, на индивидуално изведени стойности, автентични и несравними, с толкова много светлина в разкриващите се пространства. С феерии от светлина!

След като завършва Академията, Елица Тодорова се установява в града, на който трайно посвещава живота си и в който успява да се утвърди като един от най-ярките творци за десетки години наред. Автор със свой почерк, разпознаваем и впечатляващ майстор на маслената живопис и акварела, с активни участия в почти всички организирани общи изложби. Става член на СБХ през 1965 г. Оттогава дълги години всеотдайно работи и като творчески секретар на Окръжната група на художниците.

Дълъг е списъкът с многобройни самостоятелни изложби, с участията в национални, общи и регионални изложби у нас и в чужбина, в международни пленери… През 1986 г. пребивава в ателиетата на СБХ в Париж. Получава награда на СБХ за портрет, Голямата награда на изложба „Струма“ 1977 г., наградата „Струма“ през 2016 г. за живопис, наградата „Миклош Каплар“ в Унгария и много други. Става носител на орден „Кирил и Методий“ ІІІ степен (1975) и І степен (1979), както и почетен гражданин на Кюстендил. Родената на 21 април 1929 година Елица Тодорова заслужено е лауреат на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ за 2019 година.

Това са фактите, свързани с личността на една художничка, която скромно и лаконично, вярна на порива да бъде себе си в изкуството, казва: „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“

Светла да е паметта й и лек да е небесният й път!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Думите са като листата на дърветата – когато са много, плодовете са малко.”

Александър Поуп, английски поет, сатирик, роден на 21 май преди 334 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора