САВА ИВАНОВ

По празниците се видях с едни приятели от гимназията, семейство, и се разговорихме за книги и четене. На тръгване ми дадоха една торба с 5-6 романа, както установих по-късно, някои от които преведени от съпругата на моя приятел.

Всъщност за една от книгите тя не се изказа ласкаво, даже напротив – познавайки ме, предположи, че „Последният череп на Маркиз Дьо Сад” на Жак Шесекс няма да ми хареса.

Не познавах Шесекс до този момент. Той пише на френски, швейцарец е, от кантона Во. Въпросната книга разказва, в първата си част, откачените прищевки на Маркиз дьо Сад и патологичните му желания за постигане на сексуална наслада (той е на 74 години, дебел, разплут, мазен, с петна по тялото си, с хиляди болести и болежки, но изисква от любовницата си присъствие и участие в отвратителните сексуални игри). Шесекс се движи на ръба и мисля, че е успял да не премине границата, защото аз довърших романа, иначе щях да го захвърля. Смятам, че описаното не е порнография, въпреки че е силно отблъскващо. Но авторът е успял да намери тънката нишка, по която да се движи и във втората част, след смъртта на Маркиза, ни описва опитите на различни хора да бъдат близо до черепа му, било защото са привлечени от легендите, свързани с него, било защото са си малко откачалки, било защото искат да се изфукат, че притежават черепа на маркиз дьо Сад. Затова и книгата е озаглавена „Последният череп на Маркиз дьа Сад” – всеки си мисли, че притежава истинския череп. Когато книгата излиза в Швейцария, тя е запечатана в найлон, за да не може да се разлиства, явно разпространителите не са искали да попадат под ударите на чл. 197 от НК на Швейцария.

Що се отнася до самия автор, оказва се, че Жак Шесекс печели наградата „Гонкур” през 1975 г. с „Чудовището” – автобиографичен роман, в който героят губи баща си, когато е на 22 години, пише доста есета, новели, поезия и литературна критика. Предполагам, че съм се запознал с автора с някоя от най-неудачните за запознанство негови творби.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател