ПЕТЪР ВАСИЛЕВ

Живеем в смутни времена, в които левите движения, донесли толкова свобода и избор на потиснатите, сякаш се израждат и се превръщат във фарс. Емоционалната драма „Момичето от Дания”, режисирана от Том Хупър, ни връща с почти столетие назад, в едни различни години, в които да бъдеш различен е било бреме, мрачна тайна и едва ли не наказание от Бог или природа, а не повод да се покажеш в онлайн пространството.

Филмът е адаптация на бестселъра на Дейвид Еберсхоф. В главната роля е Еди Редмейн – един от най-големите таланти на съвременното кино. В тази болезнена драма британският актьор сякаш надскача високо поставената летва, поставена в „Теорията на всичко”, където той се превъплъти в брилянтния физик Стивън Хокинг. 

Драматичната прожекция поставя много теми за размисъл. Борба със себе си, борба с обществото, какво е да си различен, грешките на природата – това са само някои от тях. Конфликтите са представени по емоционален, красив и травмиращ начин. Историята разказва за Лили Елбе, родена в тялото на успешния художник Ейнар Вегенер. 

С години крила се зад образа на мъж, Лили е принудена да се покаже след една на пръв поглед елементарна услуга, за която го моли съпругата на художника – да позира с дамски дрехи. Така Вегенер тръгва по особено трудния през първата половина на ХХ век път към смяната на пола си и намирането на истинското си Аз. В крайна сметка случаят се превръща в един от първите документирани за успешна трансформация на мъж в жена. 

„Момичето от Дания”, макар и насочен главно към женската аудитория, е тежък и травмиращ филм. Тези, които очакват романтична драма, ще останат разочаровани. Въпреки това лентата е задължителна за всички ценители на хубавото кино. Струва си най-малкото заради Еди Редмейн, който отново демонстрира, че няма равен, що се отнася до предаването на емоции чрез изражения, мимики и жестове. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"