САВА СЛАВЧЕВ

Седемнайсти век, династията Мин, последните дни. Заточен по собствена воля в един манастир на таоститите Даошън, мъж на 54 години, лечител, специалист по медицина и гадателство, решава да напусне планината, преизпълнен с любов и носталгия, за да търси единствената жена, която в няколкото безкрайни мига преди трийсет години е успял да види и да обикне.

Прочитът й обаче може да бъде разглеждан от няколко гледни точки. Някои могат да определят книгата като  любовен роман, припомняйки си историите за Ромео и Жулиета или Тристан и Изолда, други като мистичната инициация на Даушън, който в земната си любовта  към Лан’ин открива своето „третото око”. Третият прочит, философският, би могъл да бъде този на вътрешното търсене на смисъла, на собственото ни аз и мястото ни в света, за онзи „Дъх”, който съществува във всеки от нас и може да бъде предаден при допир чрез дланите.

Друго възможно тълкуване би могло да бъде чисто религиозното, защото Франсоа Чън поставя въпроса не само за човешката любов, но и за трансцедентната, абсолютната любов, неограничена от време и пространство, хвърляйки мостове между източната и западната култура, с небрежното поставяне на въпроса за истинския живот в Бога и чрез Бога.

Истината е, че това е един много нежен, лек и дълбок разказ за същността, любовта и за истинския живот, за свързването на две същества, за прошката, за доброто и за отдадеността, за красивото, което не умира.

По много интересен начин авторът ни открехва вратите на източната цивилизация, която среща западната, в лицето на двама мисионери евангелисти, дошли именно от „западния океан”. Дали това не същият този път, преброден от самия Чън, път, който се е слял в една деликатна чувствителност, намерила своята хармонична завършеност?

Франсоа Чън е роден през 1929 г. в Китай, но от дълги години живее във Франция. Той е първият азиатец, станал член на Френската академия на науките през 2002 г. Изключително скромен човек, с широка визия за света, щедър на мъдрост и прекрасни вътрешни изживявания автор. Описания, които стигат директно до читателя, като го карат да мисли, съпреживява и да мечтае.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 150 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора