БОРИСЛАВ ГЪРДЕВ

Отдавна не бях гледал такъв хармоничен, добре обмислен, излят български филм, пълен с неподправени емоции и приятна емпатия. Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска, сценарист и режисьор и на продуцентите братя Калинови.

Филмът е заснет през лятото на 2023 г. за 18 дни от оператора Младен Минев в красиви места в Южното Черноморие и в село Горна Василица, близо до София.

Историята е позната, експлоатирана, но в „Защото обичам лошото време“ звучи свежо, непринудено, искрено.

Творбата е романтично-комична мелодрама за двама души, на които е предопределено от съдбата да бъдат заедно, без да го осъзнават.

Срещата им след години на морския бряг, в малко забутано градче, където имат семейни вили е по-скоро случайна, но именно тя подтиква серия от събития, които ще сблъскат и съберат Ирина и Борис.

Тя е счетоводителка в престижна софийска фирма, грижовна съпруга и мила дъщеря, попаднала в оковите на своя живот, в който няма нищо романтично и от които иска да избяга.

Той е смръщен, събран, вглъбен, но иначе грижовен , държащ най-вече на кариерата си като художник – във Франция.

Харесвал е като хлапак Ирина, но търпеливо изчаква именно тя – след години – да направи първата крачка, за да разкрие сърцето си пред нея.

Лекарска има тази голяма заслуга да настоява за връщането на неподправените емоции на екрана и в залата и да напомни, че щастието съществува, то е възможно, но трябва да се бориш за него.

Мотивирано постила дебютния си филм с музикален килим от хитове от 60-те – 80-те години на миналия век на „Тангра“, Маргарита Хранова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, както и на най-новото парче на Владимир Михайлов и неговата група „Превъртане“ „Луд по теб“, с който засилва емоцията и дава възможност на сюжета и интригата да работят пълноценно.

В тази камерна мелодрама са важни настроението, атмосферата, природата, като и удачно подбраните шестима актьори, чрез които Лекарска да експонира своята киномагия.

Артистите са убедителни и правдиви, свършили са безупречно своята работа.

Неда Спасова като Ирина е брилянтна  напориста мечтателка, Владимир Михайлов е привидно строг и мрачен, но всъщност обърнат към духовната си същност, стабилен и неотразим, какъвто го помним още от дуета му със Спасова в  сериала „Братя“ (2020 – 2022),приятна находка като Мария е Елени Декидис, която помним от сериалите „Пътят на честта“(2019) и „Ягодова луна“, (2020), Иван Бърнев е неотразим като радиоводещ, в чиито вдъхновени беседи е заключено посланието на самия филм, много симпатична двойка са Веселин Бранев – Димо и Боряна Пунчева – някогашната филмова звезда госпожа Теменуга…

„Защото обичам лошото време“ вече спечели наградата на публиката на 28-ия "София филм фест", напълно заслужено според мен.

Смятам, че ще намери своята вярна публика и че ще й  хареса.

Филмът го заслужава, а на възпитаничката на проф. Георги Дюлгеров и НБУ, като и на университета „Чунг анг“ в Сеул, Яна Лекарска, пожелавам творчески порив и амбиция, с които да продължи да ни впечатлява  в следващите си кинематографични изяви.

 

„Защото обичам лошото време“, 2024, 100 мин., производство „Invictus“, сц. и реж. Яна Лекарска

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.