БОРИСЛАВ ГЪРДЕВ

„Уроците на Блага“ 2023 е завършекът на социалната трилогия на Стефан Командарев, включваща още „Посоки“ (2017) и „В кръг“ (2019).

Работен основно през 2021 г. в Шумен и спиран заради пандемията, той получи Голямата награда Кристален глобус в Карлови вари и приза за централна женска роля, както и наградата Сребърен паун за режисура от международния кинофестивал в Пусан.

С такива респектиращи отличия излиза на роден екран на 15 декември.

Гледах го при добра посещаемост в салона и установих, че създава необходимата емоционална връзка с публиката, след като при появата на финалните надписи се чуха дори откъслечни аплодисменти.

„Уроците на Блага“ засяга чувствителна струна в зрителското възприятие, като проблемът не е само в предъвкваната и неразрешима тема за телефонните измамници.

Много по-същественият въпрос е за съдбата на самотните пенсионери като 70-годишната учителка по български език и вдовица Блага Наумова, живяла по правилата, стриктно спазвала законите и обществените условности, приготвила пари за паметник на своя починал съпруг, бивш полицай, станала жертва на измамническа схема, останала без пари, но и без възможност за възмездие, без помощ от официалните органи, използвали я като безплатна реклама в безполезна акция с депутат и полицейски служител, чийто единствен резултат е публикуването на унизяваща за Блага статия в популярен  жълт вестник, след което репутацията й буквално е срината.

Какво да прави?

Да заложи вилиците и лъжиците си, да се унижава за кредит от 1500 лева, да осъзнава, че губи семейния си гроб, да се кара със сина си, шофьор в САЩ, да търси частни ученици, но такава е само арменката - Розалия Абгариян или просто да стане куриер – муле на същите измамници, от които е пострадала, но вече с измисленото име Иванка Попова.

Да доставя в автомобилни гуми парите от отработената схема, да си взема процента от поредната мисия, докато накрая решава да действа сама, да прибере всичките пари, да няма господар и без да се отчита, да се опита да продължи напред.

Известно време се крие и дори смята, че е надхитрила своите шефове, докато не идва неочакваната развръзка…

Тя ще предизвиква горещи спорове и остри реакции,тъй като с бягството  от своя дом и оставяйки арменската си ученичка като невинна жертва в лапите на своя бос Блага търпи пълна трансформация , загубвайки и последната капка съжаление и уважение в нашите очи…

Но има ли избор?

Какво трябва да направи една слаба, самотна, нещастна и бедна жена в подобна екстремна ситуация – да влезе в апартамента си и да се жертва за арменката, да полза скрития пистолет на покойния си съпруг - ако има такъв и да убие злодея или просто да се измъкне от клопката, обмисляйки в движение своя следващ ход, който ще е свързан основно с бягство, укриване и надхитряване с бившия си началник?

„Уроците на Блага“ е заснет с вещина и майсторство от Веселин Христов.

Той впечатлява с добре разработена драматургия, дело на Стефан Командарев и Симеон Венциславов, стабилна режисура на Командарев и силна, правдива и въздействаща актьорска игра.

Ели Скорчева се завръща след 30 годишна пауза с една ярка, обрана, мотивирана и вдъхновена актьорска интерпретация, добри попадения  имат Стефан Денолюбов като управителя на гробището, Розалия Абгарян – ученичката на Блага, Ивайло Христов – пенсионираният полицай, Таня Шахова – касиерката в супермаркета, Ирини Жамбонас – кредитният инспектор, без да забравяме гласът на Герасим Георгиев – Геро, вършещ чудеса и характеризиращ убедително шефа на телефонните измамници.

Създаден като привидно семпла и банална история от нашето тъжно ежедневие, „Уроците на Блага“ се гледа с интерес и предизвиква неусетно вълна от противоречиви емоции и реакции, доказвайки възхода и творческата зрелост на своя създател  - съсценарист, постановчик и продуцент Стефан Командарев.

 

„Уроците на Блага“, 2023, сц. Стефан Командарев и Симеон Венциславов, реж.Стефан Командарев, производство „Арго филм“ и „42 филма“, 114 мин.

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.