МАРТИН МАРИНОВ

Мощта на лятото си личи най-ясно, ако рано сутрин застанеш под асма: листата са надвесили плътно зеления си покров, но светлината е толкова силна, че преминава и през тях: през структурата на плътното листо, през съдържащата се в него преграда и дори през формата му - както рентгеновите лъчи през материята.

Хрумна ми това сравнение, не защото в него има нещо изключително, или е някакво прозрение, а защото има и такива автори. Наблюденията и обобщенията им са като тази ранна, неотразима и всепроникваща светлина: успяват да осветят всяко ъгълче и всяко петно от останалото в сянка битие. С отделна реплика, с кратко описание, с вглеждане в на пръв поглед ясни, но въпреки това невидяни неща - и ги осветяват.

Такава е книгата на Марин Георгиев "Камъчета под езика" - за мен жанрово неопределена, но точно като самия живот, в който няма отделни жанрове, а всичко е просто Битие. Живот. И смърт.

Чета я бавно, на трудни глътки, както се пие скъпа вода, вода, която може да те спаси, ако не я профукаш лекомислено, знаейки че наблизо няма вода. Рядка книга!

Аз не зная как се прави вкусно ядене, но когато ям, го разпознавам: по отделни нюанси в него, по специфичната му принадлежност към храната изобщо, и главно по дълбочината на вкуса. По критическата добросъвестност, която не се провира срамежливо, а мощно се долавя от всеки ред на изстраданите и проумени детайли на живия живот.

"В драмата на победените е скрито бъдещето на тържествуващите победители" - отбелязва той, без да обяснява защо. И нима е нужно?! Или - "Стиховете проговарят истински, когато авторите им замълчат завинаги". Или "Влюбеният е загубил предварително"... Книга-сентенция.

Поет и мемоарист, публицист и издател, Марин Георгиев е автор, който може и трябва да се чете внимателно и задълбочено, каквото е всичко, написано от него - и за пореден път се убеждавам, че той и не може да бъде четен по-различно, защото тогава човек ще ощети себе си, не него. Написаното от него е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега. С две думи - движението на живота по широкия му и непознат друм. Топло, вкусно слово, което трябва да се яде, както се яде сладко - бавно и с малка лъжичка. За да се усети не само дълбокия му вкус, а и да се запомни, както се помни бутикова дреха - шита ръчно, с много въображение и любов към ценителите.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Да живееш без някои от нещата, които искаш, е неразривна част от щастието.“

Бъртранд Ръсел, уелски философ, роден на 18 май преди 152 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.

В името на психологията - научност, страст и отдаденост

 

Творчески портрет на психолога и историк на психологията, историк на българската психоанализа доц. Стоил Мавродиев