СИЛВИЯ ЧОЛЕВА, Програма "Христо Ботев"

"Тази книга върви срещу най-упоритите мълви за Добчев. Обратно на огласяваното, тук се самоизрича дълбинна чувствителност, емоционалност, ранимост. Пред нас е едно добре документирано свидетелство за могъщ, културен, интелектуален, емоционален и естетически разтеж. Разказ, пронизан от хумор и плътна самоирония. Една силна книга."

Това са думи на Георги Каприев за "Автопортрет. В огледалото на сцената" на Иван Добчев. Дали е така ще кажат читателите, които ще имат смелостта да надникнат "зад завесата" и да видят "отвътре" известния режисьор, оставил следа в театъра.

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на Иван Добчев – от детството до създаването на ТР "Сфумато". Пътят не е бил лесен, но пък целта е била следвана неотклонно.

След прочита на автопортрета става ясно, че по-важен е бил пътят към нея. Не по-малко важен е духът на времето, уловен в този мемоар, едно време, което беше немилостиво към индивидуалистите, към хората с характер и стремеж към високите стойности в изкуството.

„Анализирането на вярата не включва задължително метод за живеене без нея.”

Юлия Кръстева, българо-френска писателка, феминистка, критик и философ, родена на 24 юни преди 83 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…