SKIF

Почитателите на качествената литература и на литературната история, трябва да са благодарни на режисьора Майкъл Грандейдж и на продуцентите на филма „Геният“. Благодарение на тях до българските читатели достигна книгата на А. Скот Бърг, разказваща живота на редактора от американското издателство „Скрибнър“ Максуел Евартс Пъркинс (1884 -1947).

Ако не беше филмът, книгата никога нямаше да бъде преведена и отпечатана. Трябва да си непоправим литературен наивник или романтичен издател, който би преглътнал загубата на няколко хиляди лева, за да издадеш нонфикшън за един непознат американец, чийто живот е скучен  - четене на ръкописи, предлагане на заглавия за публикуване и писане на писма до автори, пътуващ само от вкъщи до редакцията и обратно, неизневеряващ на жена си, обичащ повече от всичко на света дъщерите си и „Война и мир“ на Толстой, а и пиещ уморено. Дори за американските стандарти животът на редактора Пъркинс не би предизвикал интерес, освен ако в него нямаше нещо изключително, засягащо най-вече националната гордост. 

Доказва го и предисторията на самата книга. Като студент през 70-години на ХХ в. А. Скот Бърг прави дипломна работа за забравения редактор, която прераства в книгата – „Макс Пъркинс: Редактор на гении”. Дотогава - 30 години след смъртта му, името на редактора тъне в забрава. Но Бърг успява по брилянтен начин да го извади на светло, за което получава и авторитетна Националната награда за литература на САЩ и си спечелва репутацията на безупречен биограф. 

Има обаче един проблем - и това е заглавието на филма и неговото механично поставяне на българското издание. Пъркинс, ако можеше да види това, би се възмутил. Защото Бърг, проследявайки пунктуално живота му, ни представя един безумно скромен слуга на авторите и читателите. Това е човек, който изключително старателно е бягал от светлините на прожекторите, от евтините сензации, неуместните епитети, воювайки за славата на писателите. Тези му човешки качества и еталонът му за проза – „Война и мир“, са причина световната литературна съкровищница да има Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Томас Улф, Ринг Ларднър, Марджъри Кинан Ролингс, Джеймс Джоунс и други, които са достигнали до най-високите нива на националната си литература. За да разберете какви са му заслугите, прочете книгата. 

Между другото Пъркинс не е бил на „ти“ с пунктуацията, но пък без преувеличение може да се каже, че е архитектът на добрия роман. Но не само това – той е и баща, опора, вдъхновение, ментор на литературни величия. Въпреки че го е осъзнавал това, до края на дните си е отстоявал професионалното си кредо – книгата е на автора.

Въобще книгата на Бърг  има няколко прочита – за живота на един редактор, за непозната страна на известни автори, за механизмите на американското книгоиздаване и разпространение на книгите. 

Тя е и един урок за българските издатели и книжари. Защото, за огромно съжаление и на автори, и на читатели, съдбата на българската книга и въобще на литературата ни щеше да има друга съдба, друго качество, ако имахме нашенски Пъркинси и отговорни издатели и книжари, за които стойността на една книга не се измерва само в левове. Приятно четене! 

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.