SKIF.BG

Непознатите софийски истории на журналистката Искра Ценкова продължават във втората й книга "Между кръста и петолъчката" (след "Спомени зад оградата" - и двете издадени от "Авлига"). Току-що излязлото от печатницата томче направи своята премиера в присъствието на побелелите наследници на собствениците на достолепни софийски къщи. 

Авторката продължава любопитното си пътешествие по старите столични улици и дава възможност на читателите да надникнат в загадъчни и знакови от историческа и архитектурна гледна точка домове. Както личи от корицата с изключително красивата къща на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" - героите на новата книга отново ще ни потопят в носталгия по изгубения красив град. Злощастната съдба на някои от тези знакови за културното ни наследство места деликатно поставят въпроса: Ще оставим ли да бъдат изгубени завинаги? 

Къде и как са живели Щъркелови, Филови, Дрангови, артистичното дуо Ножарова и Сладкаров, авиаторът Симеон Петров, Дора Габе, Ангел Каралийчев, лечителят Петър Димков, композиторът Добри Христов, внукът на граф Игнатиев и много, много представители на културния и политически елит преди преврата през 1944 г.? Какви тайни крият красивите фасади, свидетелство, че в българската столица след Освобождението е кипял живот, не по-различен от красивите европейски столици, на чиято архитектура се възхищаваме? 

Ценкова прекрачва 100-годишни прагове, стъпва по витите стълби на времето и не без романтична окраска разказва истории, коя от коя по-любопитна. 

В емоциалната си реч на премиерата си в столичната книжарница "Гринуич" авторката благодари на съдействалите й наследници на някогашните импозантни домове, без чието съдействие книгата не би се получила. 

"Между кръста и петолъчката" съчетава архитектурно пътешествие, биографични очерки и дори разследване на онази част от историята на София и държавата, която десетилетия наред беше затрупвана съзнателно с праха на забравата. Двузначността на заглавието - от една страна повторение на името на главата, посветена на дома на Евдокия Филова, от друга - намек за времената на петолъчките, когато красивото беше изхвърлено съзнателно от живота ни за сметка на примитивното - пасва много добре на цялото съдържание. 

Огромно достойнство на книгата е приложеният снимков материал, който макар и твърде миниатюрен като размери, дава чудесна представа за забравените времена, когато хората на снимките са имали изискан вид, сякаш току що тръгват на бал. Безвъзвратно изгубена епоха, от която са ни останали малко съкровища - старите фотографии и елегантните къщи. Все още можем да спасим каквото е останало и от двете. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„За да бъде актьор, човек трябва да е устойчив като старите обувки.”

Пиърс Броснан, ирландски актьор, роден на 16 май преди 69 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора