15 април  е крайният срок за участие в конкурса за художествена скица на тема: „Модата в романите на Димитър Димов“, организиран от Националния литературен музей и къща музей „Димитър Димов“.

 В него могат да се включат ученици от средните училища в България, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си – „Поручик Бенц“ (1938), „Осъдени души“ (1945) и „Тютюн“ (1951), писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише – кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал често бабата на своя приятел от детинство, за да разглежда модните журнали, които тя притежавала. В романа „Тютюн“ Димов дори споменава едно от водещите на времето модни списания – Lady’s Home Journal (САЩ, 1883 – 2016). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от причините образите на неговите персонажи да са толкова реалистични. 

„Целите на конкурса са да повишим интереса към личността и творчеството на Димитър Димов, чието литературно наследство сме призвани да съхраняваме и популяризираме; да насърчим четенето, да провокираме желание за самостоятелно творческо проучване;чрез тази своеобразна връзка между литература и мода да дадем поле за изява на талантливите деца на България, да подпомогнем развитието и усъвършенстването на творческия им потенциали да ги стимулираме към по-нататъшно обучение и професионално израстване”, казват организаторите.

Участниците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димитър Димов с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел, в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса.

Изисквания към творбите:

1. Формат – А3(297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm);

2. Максимален брой скици – 3 бр. 

3. Материали и техника – по избор(с изключение на използването на средствата на дигиталните технологии).

Художествените скици ще бъдат оценявани от жури от представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от Департамент „Дизайн“, специалност „Мода“ на Нов български университет.

Критериите за оценка ще бъдат:

- художественост и артистичност;

- степен на отразяване на оригиналния модел, описан от Димитър Димов;

- степен на близост с модните тенденции в облеклото от времето, в което се развива действието в избрания роман/ откъс;

- избор на материи, цветове, аксесоари;

- наличие на съвременни детайли, които не нарушават усещането за винтидж-стила, но изразяват лично отношение и оригиналност.

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в къща музей „Димитър Димов“ на 26 април – Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените автори ще получи и възможност да реализира някои от скиците си. Предвижда се, след ушиване на моделите, да бъде организирано специално събитие с модно дефиле. Получените скици няма да бъдат връщани на авторите и ще бъдат използвани при други тематични изложби и събития, организирани от къща музей „Димитър Димов“, Национален литературен музей.

Организаторите си запазват правото да променят предвидените дати и форма на представяне на резултатите от конкурса, съобразявайки се с епидемиологичната обстановка в страната. 

Художествените скици, заедно с формуляра за участие в конкурса, ще бъдат приемани до 15 април 2021 г. на адрес: София, ул. „Г. С. Раковски“ № 138, ет.2, за къща музей „Димитър Димов“, Национален литературен музей. 

За контакт и допълнителна информация: д-р Милена Катошева, главен уредник; тел. 0878864 111, 0893 324 165;e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Нищо не е по-коварно от еволюцията на обикновените прищевки, които се превръщат в желания.“

Томас Харди, английски писател, роден на 2 юни преди 183 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Петият вагон“ - равносметка или ново начало

 

През 2022 г. писателят Христо Карастоянов е прегледал, обработил и допълнил своите текстове, конструирайки пъзел, които наистина могат да се разглеждат и като мини романи

Страстната адвокатска защита на един философ

 

Есетата на Октавиан Палер те карат да ги препрочиташ и отново да вникваш и разсъждаваш върху големи теми и образи на световната литература

Фрагменти около една книга на Марин Георгиев

"Марин е от редките участници в софри и говорилни, който усети как изтича времето в бездействие, ако не предприемеш нещо да задържиш хода му" - Георги Мишев за книгата на "Камъчето под езика"