Рядък екземпляр от първото издание на "Хари Потър" беше продадена за над 57 хиляди щатски долара на аукцион, съобщи Прес асосиейшън/ДПА. През 1997 г. са издадени първите 500 бройки от "Хари Потър и Философският камък" от Дж. К Роулинг. 

Аукционът е проведен в Единбург, където е написана по-голямата част от книгата. 

Изданието се отличава с правописна грешка в думата "философски" на корицата, а "една пръчка" се повтаря два пъти в списъка с оборудването на страница 53. 

Очакваната цена за книгата е била между 40 хил. и 60 хил. британски лири. Впоследствие изданието е продадено за 45 201 британски лири (57 хил. щатски долара). Предишният собственик на книгата я е купил от книжарница на улица "Кенсингтън" в Лондон. Аукционната къща описва изданието като "отлично". 

Първите бройки от изданието са изключително малко заради съмнения, че книгата ще се продава успешно. Впоследствие романите за Хари Потър, които са седем на брой и са адаптирани за голям екран, стават любими на целия свят. 

На аукциона са продадени още първо издание от 1998 г. на "Хари Потър и Стаята на тайните“ - за 7560 британски лири, и издание от 1997 г. на "Хари Потър и Философският камък", който съдържа послание, написано от Роулинг до предишния собственик.

Други предмети с висока стойност, включени в търга, са били издание на "Казино Роял" - първият роман от шпионската поредица за Джеймс Бонд, с бележка от автора Иън Флеминг. Книгата е адресирана до Айън Смийтън Мънро, редактор на Флеминг във вестник "Кимсли". Посланието от Флеминг гласи: "На А. С. М., нощен страж, който освободи автора за написването на този опус, Иън Флеминг, 1953 г." Мънро е бил редактор на нощната смяна във вестника. Книгата е получила оценка между 30 000 и 50 000 британски лири и е била продадена за 38 951 британски лири.

Първото издание на "Когато бяхме млади" от 1924 г. от А. А. Милн е продадено за 15 120 британски лири на същия аукцион. 

 

Източник: БТА

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...