"Свободна Европа"

Откакто Западът наложи санкции на Русия, прикриваният от години живот на обкръжението на Владимир Путин излезе на светло. Алина Кабаева, която се смята за негова любовница, бившата му съпруга Людмила, както и двете му дъщери Мария Воронцова и Екатерина Тихонова попаднаха под ударите на западните санкции.

През април разследване на Радио Свободна Европа/Радио Свобода разказа историята на човека, смятан за бивш съпруг на Воронцова – Йорит Фаасен. Месец по-късно германското издание Шпигел и руското iStories разказаха за предполагаемия партньор на другата дъщеря - Екатерина Тихонова.

Оказа се, че това е балетистът и режисьор Игор Зеленски. Кой обаче е този човек? Защо за него се знае толкова малко и има ли връзки, които да водят към руския президент и обкръжението му?

От Мюнхен в Русия заради войната

За Зеленски се заговори, след като през април той напусна поста си на директор на Баварския държавен балет в Мюнхен. Той държи поста от 2016 г., а обяснението за прекратяването на работата му там бяха „лични семейни причини“.

„Семейството ми се нуждае от пълната ми подкрепа“, каза още той.

В същото време в Мюнхен остана законната му съпруга, бившата балерина и настояща преподавателка Яна Серебрякова. Тя продължава да изпълнява ролята си на инструктор, което беше потвърдено и от администрацията на балета. Оттам не предоставиха допълнителна информация за това защо е напуснал Зеленски.

На 16 май обаче известните влогъри Владимир Краснов и Алексей Столяров, по-популярни като Вован и Лексус, подозирани във връзки с Кремъл, се свързаха с генералния директор на Баварската държавна опера Серж Дорни. В телефонен разговор те се представиха за служители в администрацията на Украйна и успяха да измъкнат информация от Дорни.

„Говорихме няколко пъти. Намекнах му, че трябва да си тръгне. Той не взе това решение самостоятелно“, каза Дорни в разговора.

Пред телевизия Current Time познат на Зеленски каза, че балетистът е имал планове да се върне в Русия по настояване на настоящия му партньор.

Самата кариера на Зеленски в Мюнхен започва противоречиво. Тогава той отказва да поднови договора на известната испанска балерина Лусия Лакара. Въпреки това той се утвърждава като „най-активния“ сред оперните директори в Германия.

„Той наемаше нови брилянтни артисти. Репертоарът, който изгради в последните години, е много добър и е съчетание от класически, класически-модерни и по-нови произведения“, казва журналистката Жизела Соненбург. Тя изрази увереност, че напускането на Зеленски е пряко свързано с инвазията на Русия в Украйна и „враждебното отношение към руснаците“.

Дъщерята на известния човек

Разследването на Current Time открива, че Зеленски и Тихонова се сближават, когато той е балетен директор в музикалния театър „Данченко“ в Москва между 2011 и 2016 г.

Служител на театъра и още един източник, свързан с трупата, казват пред Current Time, че Тихонова започва да посещава представленията много скоро след като Зеленски започва работа там.

„Виждахме ги заедно след представленията“, казва единият от източниците. Той твърди, че когато Тихонова е присъствала там, Зеленски е казвал, че на място ще дойде „дъщерята на много известен човек“.

Тихонова идва на представленията сама и заема мястото си винаги след угасването на светлините. Тя не е идвала с телохранители и се е държала „много скромно“ в опит да не привлича внимание.

Връзката между Тихонова и Зеленски е била публична тайна в балетните среди в Москва. Според член на гилдията на критиците настоящият ректор на руската балетна академия, Николай Цискаридзе е разказвал, че ще търси помощта на Зеленски в опит да се превърне в директор на Болшой театър през 2017 г.

„Разправяше на всички как ще обсъди въпроса със Зеленски, защото той е любовник на дъщерята на Путин“, казва той.

В коментар пред Current Time обаче Цискаридзе казва, че за пръв път чува за подобно нещо.

В същия период Зеленски е начело и на балетната трупа в Новосибирската опера и балет, но там не се срещат известни гости от Москва.

„Нито Путин, нито някой близко до него“, казва един от членовете на трупата пред Current Time. Той добавя, че въпреки това тогава се е обсъждало, че Зеленски е „основният човек в културата и балета“ при Путин и че „взема важни решение в сферата“.

„Всеки знаеше, че той е важна личност, но не се движеше с кола с буркан. Игор Анатолиевич (Зеленски) е човек с принципи, който не се перчи, не носи блестящи неща и не живее в имение“, казва източник от Новосибирск.

Проверката на Current Time показва, че Зеленски притежава два малки апартамента в Новосибирск и Санкт Петербург.

Тайните от хакнатите съобщения

Приятелството между Тихонова и Зеленски продължава дори след като тя се омъжва за бизнесмена Кирил Шамалов през февруари 2013 г. Шамалов пък продължава да контактува с приближени на Тихонова, след като двамата се развеждат през 2018 г. Сред тези хора са Зеленски и съпругата му Яна Серебрякова.

Информация за отношенията им може да бъде открита и в хакнатата кореспонденция на Шамалов.

От разменените имейли с дългогодишния финансов съветник на Шамалов Виктор Снакин, става ясно, че Зеленски е направил поне 7 вноски по сметките на бившия съпруг на Тихонова. Седемте депозита са придружени с бележки като „плащания от сметката в Мюнхен“, „трансфер от И. Зеленски“ и „плащане от Игор Зеленски“.

Снакин отказа коментар по историята.

Изтеклите имейли показват също, че Шамалов провежда няколко разговора с Яна Серебрякова през 2017 г. Много от разговорите съвпадат като период с разговори с Тихонова, докато двете жени са на едни и същи места – в Швейцария, Обединеното Кралство или Санкт Петербург. В повече случаи разговорите му с балетистката са далеч по-дълги, отколкото тези със собствената му съпруга.

Последният разговор между Шамалов и Серебрякова е от вечерта на 17 април 2017 г. Тогава балетистката е в Германия. Само час по-късно Шамалов звъни на Тихонова в Москва. В периода между 25 и 27 април 2017 г. Шамалов прави няколко сделки за продажба на 17-процентния си дял от петролната компания „Сибур“, която е известна като „зестрата на Тихонова“.

Какво става след Мюнхен

През март 2018 г. руското консулство в Мюнхен публикува снимка, на която се вижда как Зеленски гласува по време на президентските избори, които бяха отложени за седмица от Путин, за да могат да съвпаднат с годишнината от незаконната анексия на Крим. По време на кампанията през 2012 г. Зеленски е официален представител на кампанията на Путин.

Само няколко дни преди Зеленски да гласува през 2018 г. администрацията на Тверски окръг издава акт за раждане на дъщерята на Тихонова. В този документ Зеленски е вписан като баща, а като майка е посочена „Катерина Владимировна Тихонова“. Това казва източник на Current Time, който има достъп до документите в архивите. Документът е издаден три месеца след раждането на детето и е подписан от двамата родители, които нямат брак помежду си.

По същото време Путин е на визита в Севастопол и обещава на местните, че правителството ще построи нов културен център с театър и училище за музиканти и танцьори.

На 7 май 2018 г., денят, в който започва новия си мандат, Путин подписва указ, в който изграждането на подобни центрове е посочено като приоритет за периода 2018-2024 г. За тази цел той учредява специална фондация на име Национално културно наследство, в чийто управителен съвет влизат директорите на Болшой театър, Третяковската галерия в Москва, Мариинския театър и Ермитажа. Неочаквано и без обяснение Игор Зеленски също става част от борда. Той и до днес заема тази длъжност.

Наталия Волянская, която е начело на организацията до декември 2021 г. твърди, че не знае кой е номинирал Зеленски за позицията и добавя, че той е отговарял за проекта в Севастопол.

Заедно с това приближени до Зеленски бързо започват да се издигат на постове в Севастопол. Танцьорът Сергей Полюнин, който е наеман от Зеленски в друга трупа, става директор на новия театър, както и действащ директор на танцовата академия в пристанищния град. През 2020 г. Андрей Уваров, който работи със Зеленски в московски театър, става заместник-директор на театъра в Севастопол.

Двамата отказаха коментари за историята.

Путин в Севастопол. До него вдясно е Игор Зеленски

-------

Всичко това води до извода, че Севастопол е бил подготвен за Зеленски.

„Те обещаха Севастопол на Зеленски. Построиха опера и балетен театър, които той трябва да оглави“, казва източник от Болшой театър.

„Той разчита на Севастопол, вярно е“, казва друг от гилдията на балетните критици.

„Той проправя пътя си към Севастопол далеч преди да започне да работи в Бавария. Той избра Бавария, но си остави Севастопол като резерва“, казва източник от музикалния театър "Станиславски".

За Севастопол си спомня и музикалният директор на Театъра за балет и опера в Бавария. Двамата са обсъждали темата в Мюнхен.

„През януари 2020 г. Игор се опита да ме убеди да поеме моя оркестър. Тогава аз бях начело на Държавния оркестър „Светланов“ в Москва. Той искаше да се присъединя към новия театър в Севастопол и казваше, че ще бъда назначен за музикален директор.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ЮБИЛЕЙ

    Том Круз на 60

    Днес едва ли някой предполага, че в живота му е имало и трудни мигове, а и отчаяние. 

„Меките корици на книгите са добър вариант, но никога не могат да заменят твърдите – не стават за подпиране на врати.“

Алфред Хичкок, английски режисьор, роден на 13 август преди 123 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

"Изобретяване на самотата" - книга за паметта и самотата

 

Една неопределима жанрово книга с много вълнуващи прозрения от майстора на словото Пол Остър

Прочетете „Хората на Путин"! Няма да съжалявате

Николай Слатински: Ех, ако можех, щях да заръчам по един екземпляр от книгата за всички наши политически путинофили

Езикът като оръжие. Как заговаря обикновеният човек по време на диктатура

 

Българското издание на "Езикът на третия райх" е планирано "много преди изобщо да се заговори за война в Украйна", казва издателят Манол Пейков