През 60-те години на ХХ век младият, малко над 30, обещаващ писател Умберто Еко (1932 - 2016) и неговият приятел Еудженио Карми (1920 - 2016) - художник илюстратор, решават да създадат истории за деца, в които да разкажат за големите идеали от онова време. Обединяват ги темите за толерантността, разоръжаването и грижата за планетата.

В резултата на общите усилия са създадени приказките "Бомбата и генералът" и "Тримата космонавти". Те са публикувани за първи път през 1966 г., а "Гномите от Гну" през 1992 г.

След това Умберто Еко - вече световноизвестен с романа си "Името на розата", ги обединява в кокетния сборник, озаглавен "Три приказки". Издавани многократно впоследствие, те винаги са с илюстрациите на Еудженио Карми, който през 90-те години актуализира някои от илюстрациите.

За разлика от повечето детски книги, които се основават на традиционни рисунки, Карми разказва с колажи и разчита на повтарящите се символи. Между страниците малките читатели и техните родители откриват генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, космонавта Юрий Гагарин, парче от вестник "Правда", китайски йероглифи, първото куче в Космоса и още много символни образи.

Тази оригинална, необичайно и малко позната детска книга вече е преведена и на български. "Три приказки" е част от поредицата на издателство "Лист", в която намират място увлеченията на световноизвестни писатели към детската литература. Преводач на "Три приказки" е Нева Мичева.

 

 

 

 

 

"Смело мога да заявя, че това е най-левичарската книга, която някога съм превеждала. И съм особено щастлива, че е детска - интелектуалците и децата просто трябва да съзнават, измислят и провеждат лявото (същинското, социалното, не нашенската престъпна имитация, разбира се), иначе кой ще ни спаси от лакомията и безчовечността", казва Нева Мичева.

Историите се възприемат леко и предизвикват читателите към полет на въображението и асоциативно мислене - любимите игри на отишлия си преди четири години Умберто Еко, отбелязват от "Лист".

 

„Жените владеят света. Няма нужда да спорим, защото те знаят какво правят. Питай Наполеон. Питай Адам. Питай Ричърд Бъртън или Ричи Самбора. Много мъже са рухнали.”

Джон Бон Джоуви, американски музикант, роден на 2 март преди 62 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Дюн“ - една впечатляваща суперпродукция

 

Вторият филм е съвършен в техническо и визуално отношение.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели