Обединени патриоти предлагат мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, съобщи „Офнюз“. За целта в страната трябва да спрат да се внасят телефони, които не са пригодени за кирилица, тъй като това е една от причините кирилицата да не може бъде въведена в дигиталната среда.

Това стана ясно по време на дискусия за промени в Закона за българския книжовен език, които Обединени патриоти предлагат. Депутатът Милен Михов обясни, че промените в законопроекта предвиждат и промени във всички държавни надписи, които не са написани на кирилица.

"Доставчиците на електронни услуги и съобщения трябва да намерят технически и организационни начини да решат проблема с изпращането на съобщения на кирилица. Това не е неразрешим въпрос", обясни Михов. От мобилните оператори обаче обясниха, че изписването на SMS на кирилица е два пъти по-дълго и по тази логика ще се таксува два пъти по-скъпо - като два SMS-а. 

После Михов посочи, че всички табели по улиците също трябва да са изписани на кирилица, това се отнася и до табелите на търговските обекти и хотелите също, както и надписите по униформите на служителите на държавата, например полицаите. Така всички униформи на полицаи, които не са на български, трябва да бъдат сменени с такива, надписани на кирилица. Това са само част от промените в Закона за българския книжовен език, които Патриотите предлагат. Техният законопроект ще бъде внесен в парламента до края на месец юни.

Друго, което предлагат Патриотите, е сайтовете на официални държавни институции и общини да променят имената си и вече да не са преведени на английски (например сайтовете на Народното събрание, на Министерския съвет и на МВнР, които са съответно - www.parliament.bg , www.government.bg и www.mfa.bg ). "Това според нас трябва да бъде поправено, защото обезличава характера на българските институции", обясни още Милен Михов.

Ще се създаде и Съвет на българския език, съставен от експерти, които да следят за спазването на надписи, които да са само на кирилица, а тези обекти, изписани на латиница, ще бъдат глобявани. Колко ще е глобата обаче все още не е обсъждано. 

По време на обсъждането на законопроекта обаче проф. Иван Гранитски отправи критики към него.

"Законът за българския книжовен език е написан с много правописни грешки и е пластмасов, написан е на юридически език", обясни критиките си професорът. Той е категоричен, че Законът за българския език трябва да е написан по-писателски и изтъкна, че той трябва да защити българския език и идентичност.

Проф. Гранитски обясни, че българският език е обеднял, което идвало от бедните учебни програми, от които изпадат български автори, а се вкарвали текстове със съмнителни художествени достойнства". А за обедняването на езика допринасяли и медиите, които си служели само с 800-1000 думи речников фонд.

Дали в новия Закон за българския книжовен език на Обединени патриоти ще има други промени не стана ясно. По време на дискусията депутатът Милен Михов коментира, че дори в Русия пишели повече на кирилица, отколкото в България.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 97 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.