Издателство „Ера” отново публикува „Луната залезе” и „Безпътният автобус” на Джон Стайнбек. И двете творби досега имаха по едно българско издание. „Луната залезе” излиза през 1988 г., а „Безпътният автобус” – през 2010 г. Тиражите и на двете книги отдавна бяха изчерпани.

„Луната залезе” за първи път е отпечатана през 1942 г. от „Викинг прес”. Историята разказва за военната окупация на малко градче в северна Европа, от армията на неназована нация, която е във война с Англия и Русия (наподобяваща окупацията на Норвегия от Германия по време на Втората световна война). Преводът на книгата на френски е публикуван нелегално в окупираната от нацистите Франция от издателството на съпротива. Множество други издания са публикувани тайно - включително на норвежки, шведски, датски, холандски и италиански. Това е най-известната американска литературна творба в СССР по време на войната. Написана с цел да мотивира и ентусиазира съпротивителните движения в окупираните страни, книгата се появява в най-малко 92 издания по целия свят. За романа си Стайнбек получава норвежкия Кръст на свободата на крал Хаакон VI. Историята е пресъздадена през 1943 г. във филма „Луната залезе” със Седрик Хардуик, Хенри Тревърс и Лий Коб в главните роли, режисиран от Ървин Пишел. Част от действието е адаптирано от самия Стайнбек. По романа е създадена и театрална пиеса.

„Безпътният автобус” (1947) е алегоричен роман, който отразява богатото въображение на големия писател. Автобус пътува по тесните прашни пътища на Калифорния, за да отведе далеч от разпилените им мечти своите пътници – изгубени и самотни, добри и алчни, глупави и хитри, красиви и покварени. Със забележително майсторство авторът разкрива техните амбиции, желания, провали и съкровени мисли и ги превръща в проникновен и реалистичен портрет на човечеството в цялата му разноликост.

ДЖОН СТАЙНБЕК е американски писател, роден на 27 февруари 1902 г. Носител е на Нобелова награда за литература през 1962 г. и „Пулицър”. Най-известните му книги са „Гроздовете на гнева”, „За мишките и хората” и „На изток от рая”. Много от романите му се изучават и са сред най-търсените в училищата във Великобритания. В същото време според Асоциацията на американските библиотекари той е един от десетте автори, чийто произведения са забранявани най-често в периода 1991-2004, като "За мишките и хората" е на шесто място в тази класация в САЩ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„По-добре да се задоволявате с малко, отколкото да имате злато и студено сърце!“

Вилхелм Хауф, германски писател, роден на 29 ноември преди 221 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.

Такива, каквито бяхме

 

50 години от премиерата на "Каквито бяхме". Творбата на Полак е сред вечните класики на Холивуд, която може да се гледа винаги и с удоволствие