Антология на съвременната българска поезия  ще излезе на арабски този месец и премиерата й ще бъде на 27 ануари Международния панаир на книгата в Кайро. Това съобщи съставителят и преводач Хайри Хамдан в интервю за в. „Сега”. Той е палестинец по произход, който от десетилетия е имигрант в България и има големи заслуги за превода на български писатели на арабски език.

Заглавието на антологията е "Вятърът разпръсна моите слова" и е повлияно от стихотворението на Иван Методиев "Прах". Сборникът обхваща широк обсег от време - от късната епоха на социализма, през прехода до наши дни и в него са включени стихове на Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Методиев, Петя Дубарова и десетки поети, които са сред водещите имена днес в поезията на България, обяснява съставителят. Според него сред арабската интелигенция има глад за откриване на нови хоризонти в областта на културата и по-специално поезията от Източна Европа. Издателят е "Албайруни", собственост на Акрам Салама, йордански издател и философ.  

„Работата по антологията бе голямо изпитание за мен, имайки предвид различията в обичаите и традициите между западната и арабската култура. Стиховете изглеждат на пръв поглед лесни за превод и представяне, но са необходими много лингвистични умения и чисти езикови инструменти, за да се постигне желаната цел. Пример за това е изразът "Черешова задушница", в случая се налага да се обясни, че в България има изобилие от череши и се раздават на гробища в една определена събота от годината. И т.н.”, разказва в интервюто съставителят Хайри Хамдан. 

 

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.