От 25 ноември до 13 декември Софийският международен литературен фестивал за трети път ще предложи богата програма от културни събития. Гости ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български.

Началото ще бъде поставено в ДНК с представяне на финалистите от първия конкурс на фестивала на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“, в който участваха 67 души с над 150 произведения. Отличени са 12 млади писатели и 14 илюстрации и фотографии на 6 автори. На откриването ще свирят преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова на флейта и ще пее сопраното д-р Евелина Кръстева.

На 1 декември в литературен клуб „Перото“ Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев и Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Ще пее Мила Роберт. 

Във вечерта на поезията в ДНК на 3 декември ще участват: Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев. Музиката ще бъде от Koka Mass Jazz. 

Ще се състоят две дискусии в клуб „Перото”: 

- „Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения“ с модератор Младен Влашки. Участие ще вземат писателят и литературен критик Борис Минков, литературният историк проф. Инна Пелева и литературоведът и писател Йордан Ефтимов.

- „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ – с участието на български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания. Съорганизатор е Къща за литература и превод - София, фондация “Следваща страница".

 От 8 до 13 декември в Мраморно фоайе на НДК ще тече основната програма, в която ще участват: Алек Попов, Ангел Игов, Георги Господинов,  Маркос Хиралт Торенте, Теодора Димова , Майте Каранса, Емилия Дворянова, Женя Димова, Миглена Николчина, Георги Мишев, Чавдар Ценов, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Александър Секулов, Емил Андреев, Недялко Славов, Елена Алексиева, Стефан Иванов, Надежда Радулова, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Иван Ланджев, Ани Илков, Владимир Сабоурин, Кирил Василев и още много други. 

„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на „Софийския международен панаир на книгата.

Журито, направило селекцията на произведения от конкурса „Дуенде, безпокойство, кеф“, както и цялостната програма на българските автори, участващи във фестивала, е в състав: Силвия Чолева, Камелия Спасова, Марин Бодаков, Кирил Златков.

Детска програма 

На 28 ноември от 13 до 16 ч. в „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Тя е част от „Вълшебния конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца до 12 г. стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Рисунките ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки. 

В детската работилница „Вкусна география“ за деца до 11 г. на 6 декември от 15 до 17 ч. в ИКЕА ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. 

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Жените нямат недостатъци, те имат особености.”

Чарли Чаплин, английски актьор и режисьор, роден на 16 април преди 135 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си