Къс разказ и стихотворение от Шарлот Бронте (1816-1855), неизвестни досега, са открити в книга, принадлежала на нейната майка, съобщи „Гардиън”. Мария Бронте умира през 1821, докато шестте й деца са малки. 

Ръкописите на Шарлот са намерени в „The Remains of Henry Kirke Whitе” от Робърт Саути – голямото съкровище в библиотеката на фамилията. Вътре били скрити листовете на Шарлот. 

Книгата била продадена след смъртта на бащата Патрик Бронте през 1861 г. и попаднала у американски колекционер на книги. Сега обаче книгата отива в музея на Бронте в Хауърт и реално се връща в родния си дом. Фондацията, която го стопанисва, е получила 170 хил. паунда от дарители, за да плати за нея. 

Двете произведения се отнасят до фантастичния свят Енгрия, измислен от Шарлот и брат й Бренуел и пресъздаден в серия от тънки книжки. Той е заемал огромна част от живота им. Всичко, което се чели и срещали в Хауърт е попадало в техния въображаем свят. 

Героят на разказа е религиозен опонент на баща им – Джон Уинтърботъм. В стихотворението пък става дума за Мери Пърси – съпругата на краля на Енгрия. Експертите го оценяват като много амбициозно творение за толкова младо момиче – предполага се, че Шарлот е писала двете произведения в пубертета – през 1833 г. 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 210 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.