Програма Христо Ботев

Тази година честваме 115 години от рождението на Димитър Димов – една енциклопедична личност, останала в общественото съзнание като литературен класик, автор на романите "Поручик Бенц", "Осъдени души" и "Тютюн".

На 25 юни (вторник), рождената дата на Димитър Димов, ще се осъществи едно вълнуващо завръщане на писателя – завръщането на неговия глас зад стените на собствения му дом.

Националният литературен музей получи от Българското национално радио единствения запис с гласа на Димитър Димов, съхранен в Архивния фонд, предаден от близки на писателя. Става дума за урок по френски, който Димов сам запаметява на домашния си магнитофон през последната година от своя живот.

Точно преди отпътуването си за Букурещ за участие в международна писателска среща в качеството му на председател на Съюза на българските писатели, Димитър Димов доусъвършенства знанията си по френски си език на работни листи, изписани с типичния му наклонен наляво почерк. Упражненията на френски думи и фрази са открити на бюрото му след смъртта и до днес могат да се видят там във вида, в който писателят ги оставя преди последното си пътуване. Димитър Димов умира внезапно на 1 април 1966 г. на румънското летище. Така направеният от него магнитофонен запис остава последната звукова следа приживе, а прочетените френски фрази съвпадат с написаните редове върху листовете.

Посетителите на Къщата музей "Димитър Димов" вече ще имат възможността не само да се запознаят с вещественото наследство на твореца, но и да станат част от автентично пътешествие в миналото. Специална експозиция представя и художествения талант на писателя. 

Така си спомняме днес в "Terra Култура" за Димитър Димов, чиито изумителни творчески проявления на духа и пълнокръвни литературни герои продължават да вълнуват. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл тук

„Вземи дрехите на най-великия човек и ще видиш едно голо, засрамено и безпомощно животно.“

Клайв Къслър, американски писател, роден на 15 юли преди 93 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...