„Алиса в Страната на чудесата“ - класическата творба на Луис Карол, за първи път излиза в България с илюстрации на испанския сюрреалист Салвадор Дали. Изданието е на издателство "Лист". Художественото оформление е на Милена Вълнарова.

Преговорите за получаване на правата за репродукциите на сензационния художник са продължили близо три години. „Изданието е изключително, поръчахме и специална хартия за него, която най-много се доближава до оригиналната книга“, съобщи Гергана Димитрова, главен редактор на „Лист“.

Томът от 144 страници излиза във формат 16,5 х 23,5 см с твърди корици. Ще се продава за 39 лева.  Използван е класическият превод на Лазар Голдман, с който няколко поколения читатели са заобичали приключенията на Алиса.

Ексцентричният художник създава 12 хелиогравюри – по една към всяка глава на книгата за лимитирано издание, излязло през 1969 г. в тираж от 2700 копия. В тях Дали вмъква образи и послания от най-известните си произведения. 

"Така например, за Алиса е използвал изображението от „Пейзаж с момиче, скачащо на въже“, който символизира спомена за щастливо детство, а емблематичният часовник от „Постоянството на паметта“ се разтича на чаеното парти при Лудия шапкар. Идеята за съчетаването на фантастичния свят на Луис Карол и сюрреалистичните видения на испанеца се ражда в главата на един от редакторите на издателство „Рандъм хаус“. Ексцентрикът Дали я прегръща с радост и реализира в кратки срокове. С днешна дата всички подписани от него хелиограврюри са в частни колекции. Екземплярите от първото издание – също", разказват от "Лист".

---

 САЛВАДОР ДАЛИ е роден на 11 май 1904 г. Изявен сюрреалист, автор е на световноизвестни произведения в областта на живописта, графиката, скулптурата, бижутерията, филми и книги. Художническите умения в неговите творби се приписват на влиянието и възхищението от майсторите на Ренесанса. Всеизвестен е неговият ексцентризъм. Рисува над 1500 картини. Освен това той е автор на илюстрации за много книги. Прави също графики, литографии, бижута, скулптури, театрални и филмови декори, прави дизайн на облекла и др. Умира на 23 януари 1989 г.

ЛУИС КАРОЛ е английски писател, математик, философ и фотограф, роден на 27 януари 1832 г. Рожденото му име е Чарлс Латуидж Доджсън. Сменя го, защото е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в "Оксфорд". Неговите най-известни произведения са "Алиса в Страната на чудесата" (1865) и "Алиса в Огледалния свят" (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Карол се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алис и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава. Умира от пневмония на 14 януари 1898 г.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.