ЕЛЕНА ДИМИТРОВА, БНР Бургас

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев.

Съвместно с Община Бургас медията ни подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас.

Артефакти от живота на Христо Фотев, пишещата му машина, ръкописи и много снимки разкриват личността на големия поет в специален кът в Дома на писателя в Бургас. Там е и любимият му стол, на който е седял, разказва поетесата и председател на Бургаската писателска общност Роза Боянова:

"Не предметите са най-ценното нещо тук, а според мен ръкописите, защото са автентични. Тук има и стихове, и пиеси, негови думи за поезията, във всички случаи интересни текстове, написани с красивия му почерк. Снимките също са много ценни, защото те са запазили мигове в които се вижда как той общува или как е насаме с книга". 

Христо Фотев пише рецензията към първата поетична книга на Роза Боянова в началото на 80-те години. Двата листа, написани с неговия почерк също могат да се видят в специалния кът „Насаме с Христо Фотев“. Поетесата го описва, като мълчалив човек, но умело боравещ с думите:

"Имаше магнетична сила. Сигурно сте чували, че много млади творци от цялата страна идваха тук просто да го видят. Хората знаеха поезията му наизуст и в това общуване той беше много обикновен, добър, тих. Когато говореше малко, той ронеше бисери. Той казваше метафори, той не говореше обикновено, а като истински поет. Всички знаят какво е казвал на приятелите си когато са ходили на остров Света Анастасия: "Ядем миди, плюем бисери", сподели Роза Боянова. 

Целият разговор с поетесата Роза Боянова, можете да гледате в подкаста, посветен на Христо Фотев тук

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…