Столичната община и Столичната библиотека ще отбележат 176 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде открита фотодокументална изложба „Жив е той, жив е!“, посветена на великия българин. В музикално-поетичния рецитал по стихове на Христо Ботев ще участват артистът от Народния театър „Иван Вазов“ Христо Чешмеджиев и популярната вокална формация „Светоглас“. Събитието ще се проведе на 6 януари от 12 часа на площад „Славейков“ пред сградата на Библиотеката.

В тематичната изложба са включени ценни екземпляри и редки първи издания от фонд „Книжовно наследство“, фонд на сектор „Изкуство“, както и оригинални вестници и списания от съхранявания в Столична библиотека уникален Архив на детския периодичен печат преди 1944 г. 

"Тук ще видим първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, Стоян Заимов, както и най-пълната от Иван Клинчаров. Представени са и първите събрани съчинения на поета под редакцията на съпругата му Иванка Ботева и на Иван Клинчаров и второто издание на „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“ от 1880 г.", акцентирит от библиотеката. 

Акцент в изложбата са и факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода „Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., превод на Христо Ботев на драмата „Кремуций корд“ от Костомаров от 1893 г., юбилейните Ботеви листове и др. Представени са също и малко познати заглавия, посветени на личността на големия поет и революционер: „Народ и поет“ от Антон Страшимиров, „Сергей Нечаев и Христо Ботев“ от Георги Бакалов, „Христо Ботев 1848 – 1948: Споменна книга“, драмата „Христо Ботев“ от Фани Попова-Мутафова.

В детския периодичен печат, издаван преди 1944 година, се съдържат над 100 публикации за Христо Ботев. На страниците на вестниците и списанията „Венец“, „Весела дружина“, ‚Градинка“, „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Майска китка“, „Поточе“, „Първи стъпки“, „Светулка“, „Славейче“ и др. са издавани стихотворения, очерци, разкази, статии за великия българин. Сред авторите на творбите за живота и творчеството на Христо Ботев се открояват имената на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Христо Смирненски, Никола Ракитин, Змей Горянин, Ран Босилек и други известни писатели. В експозицията са представени и богато илюстровани албуми със съществуващите в България и чужбина паметници на Ботев и ценни грамофонни плочи с изпълнения на негови стихове и песни от известни наши артисти и състави.

Експозицията „Жив е той, жив е!“ ще бъде отворена за посетители до 15 януари т.г.

 • IN MEMORIAM

  Европеецът Пламен Асенов

   Негова е поредицата „Великите европейци“, излязла в книги, излъчвана по радио „Пловдив“ и публикувана на сайта на „Свободна Европа"

   
 • ПОЗИЦИЯ

  ВУЛКАНизациии

   Коментар на Митко Новков по повод скандала с наградата за роман на годината, която се връчва от фонд "13 века България"

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПОРТРЕТ

  Приближаване до Кръстю Лафазанов

  Той не става зъболекар, въпреки че е приет първоначално стоматология, но прави ярки, запомнящи се и незабравими роли в стойностни тв спектакли.

„Всички ние имаме два живота. Един, който мечтаем. И друг, който ни води до гроба.“

Фернанду Песоа, португалски поет, роден на 13 юни преди 136 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости…