От 5 до 10 декември ще се проведе традиционния вече Софийски международен литературен фестивал. Публикуваме анонса на екипа, организирал феста - проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова, преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски":

------

 

Амбицията на програмния екип на Софийския международен литературен фестивал за 2023 г. беше да се поканят автори, които са прицелени в различни публики, работят в разнообразни жанрове и не на последно място - правят опити да обяснят съвремието и да посочат възможни траектории за онова, което ни очаква в бъдеще.

Разбира се, съобразявахме се и с престижните награди, за които много от тези писатели бяха номинирани или получиха. Едно от ключовите събития ще бъде срещата с Лейла Слимани, която председателстваше журито, присъдило международния "Букър" на Георги Господинов. Тя ще разговаря с Господинов пред българската публика, но освен нейната оценка за "Времеубежище" ще имаме възможност да научим повече за писането на самата Слимани, която безспорно е едно от най-интересните имена в съвременната френскоезична литература, носителка е на "Гонкур", рекордьорка по продажби, човек с ясна гражданска позиция.

Сред звездите в тазгодишното издание са и Дача Мараини, Агустина Бастерика и Стефан Хертманс.

Дача Мараини е едно от знаковите имена в италианската литература, носителка е на най-престижната италианска награда "Стрега", била е спътничка на Алберто Моравия, приятелка на Пазолини. Пред българската публика тя ще говори за личните си истории с някои от знаковите имена на италианската култура.

Аржентинката Агустина Бастерика е една от изгряващите звезди в днешната световна литература, майсторка на антиутопиите, която ще представи стряскащата си визия за човешкото и бъдещето, което го очаква. Стефан Хертманс е публикувал шест романа, два сборника с разкази, шест книги с есета и дванадесет сборника с поезия. Той е сред най-награждаваните и превеждани белгийски писатели и в София ще има възможност да говори по все по-актуалната тема за бежанците, тероризма, омразата към другия - теми, с които обстойно се е занимавал в творчеството си.

За диалога между културите ще допринесат още Лидия Димковска, Теодора Димова, Мирослав Пенков, Цвета Софрониева, Денница Габракова...

Фестивалът има амбицията да разширява публиките си, представяйки добри писатели, които се радват на по-масов интерес. Тази година залагаме на две много харесвани и четени писателки - Нарине Абгарян и Дефне Суман. Първата е много известна съвременна арменска писателка, която в годините е била сред най-продаваните автори у нас, а втората, която е представителка на съвременната турска литература, тепърва разчита на продажби и фенове.

За да превърнем в традиция една линия, която подехме през 2022 г., сме поканили и двама известни хуманитаристи. Тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал ще предложи на своята публика среща с Франко Морети, един от най-важните съвременни литературоведи и учени в сферата на хуманитаристиката.

Морети е преподавал английска литература и сравнително литературознание в едни от най-престижните европейски и американски университети като Колумбийския и Станфордския. Ключов изследовател на жанра на романа в съвременната литературна теория, той има огромен принос за разработването на понятията "далечно четене" и "дигитална хуманитаристика". По време на своето участие във Фестивала Франко Морети ще очертае новите посоки на световната литература и превода, ползите от интердисциплинарния подход и предизвикателствата, които напредъкът на технологиите поставя пред хуманитаристиката.

Ще бъдем домакини и на големия унгарски есеист Ласло Фьолдени. Неговият философски труд "Меланхолия" проследява промените в представата за меланхолията през вековете, като са използвани примери от различни области на културата - философия, литература, изобразително изкуство, музика.

За да бъдем верни на традиционната концепция за облика на фестивала, имаме и географски фокус. Сега това са скандинавските литератури, като ще гостуват писатели, силно изявени в различни жанрове. Ще има майстори на скандинавския трилър като Ирса Сигурдардотир и Макс Сеек, но ще чуем и Ия Йенберг, която с психологическия си роман "Детайлите" се превръща в едно от най-коментираните имена от шведската критика и през 2022 г. печели най-престижната шведска награда за литература "Аугустприсет". Атле Нес ще говори за интереса си към смесване на факти и фикция в писането за известни личности, а Линда Бустрьом ще представи своя начин на писане, който залага на трансформациите на личното, но може би ще спомене и за брака си с бившия си съпруг Карл Уве Кнаусгор. Картината ще допълнят още Селя Ахава, Анете Биерфелд, Егил Бяртнасон.

Тазгодишното издание на фестивала категорично подновява заявката за високо равнище на селектираните автори и теми, като осигурява срещи с едни от най-актуалните имена в съвременната международна литературна сцена. Надяваме се публиката да посрещне с интерес и внимание всички събития от богатата програма и да съпреживеем заедно тези шест вдъхновяващи и смислени фестивални дни!

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Няма фиксиран или постоянен авторитет, а непрекъснат обмен на взаимна, временна, и преди всичко доброволна власт и подчинение“.

Михаил Бакунин, руски мислител и революционер, роден на 30 май преди 210 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.