В Деня на будителите - 1 ноември, от 13 часа Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" открива изложбата "Бащата на учителите". Тя е посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, определян от чешкия историк и българист Константин Иречек като „патриарх на българските учители и книжовници“.

"Този ден е празник на всички, които са работили за пробуждането на българския народ и за неговото духовно израстване. С труда и делото си те са завещали на поколенията любов към родината, към знанието и към културата.Националната библиотека е наследник на делото на будителите. Тя съхранява и опазва българската книжнина и културно наследство вече 145 години, за да ги предаде на бъдещите поколения будители", се казва в пресъобщението на институцията.

В Централното фоайе ще бъдат изложени 13 табла, които разказват както за живота на бележития възрожденски духовник, езиковед, учител и  преводач, така и за неговите трудове. Допълнително, в 10 витрини, посетителите ще могат да видят оригинали от фонда на библиотеката, по-голямата част от които вече са дигитализирани: „Болгарска грамматика“ (1835),"Краткое и ясное изложение за разделението, начертанието именованието и произношението на писмената и правила за срицанието, просодиата и слогат и за правото чтение на грецесккия язык" (1835) , "Службы съ Житиемъ преподабнагω и богоноснагω оца нашегω Iωанна Рылскаго чωдотворца"(1836) , Словар на българския език, изтълкуван на църковнославянски и гръцки език. А – Благоизправляю (1875); изданията на негови преводи на Новия завет и Езоповите басни;  шаблона, по който е изработил първия български глобус; лична кореспонденция, дневници.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.