Европейската комисия издаде детска книга, озаглавена „Момичето, което си отваряше очите“, за да повиши информираността за предизвикателствата, пред които са изправени децата, както и възрастните, бягащи от война. За този проект Комисията си партнира с известната украинска илюстраторка Анна Сарвира. Тази книга насърчава гражданите на Европейския съюз да държат очите си отворени за тежкото положение на тези деца и да гарантират, че гласът им ще бъде чут.

„Момичето, което си отваряше очите“ разказва историята на младо украинско момиче, което в новото си училище в България се среща с изключително проницателна своя връстничка. Книгата красиво илюстрира значението на това да обръщаме внимание на другите и да им предлагаме подкрепа, когато се интегрират в нова страна, след като са избягали от войната. Предназначена за деца на възраст от седем до десет години, както и за родители и преподаватели, тази книга носи въздействащо послание за състрадание, солидарност и подкрепа. Тя е безценен инструмент за обсъждане по достъпен начин на сложните последици от агресивната война на Русия срещу Украйна", се казва в пресъобщението на издателя.

Дидие Рейндерс, европейски комисар по въпросите на правосъдието, заяви:

„Разбирането на преживяването на хората, бягащи от война, и признаването на техните права е от съществено значение за изграждането на по-приобщаващо, състрадателно и справедливо общество. Като ангажираме децата в ранна възраст чрез силата на разказването на истории, се надяваме да насърчим чувството за съпричастност и солидарност, което ще формира по-светло бъдеще за всички.“

Книгата е продължение на кампанията на Европейската комисия „Дръж очите си отворени“ за повишаване на осведомеността относно правата на жертвите в ЕС. Цялостната кампания е част от първата по рода си Стратегия на ЕС за правата на жертвите, която има за цел да гарантира, че всички жертви на престъпления разбират как да упражняват основните си права и къде да търсят подкрепа.  Книгата насърчава солидарността и признава хората, бягащи от война, като такива, които се нуждаят от специална подкрепа и внимание. 

 „Момичето, което си отваряше очите“ засега е издадена на 13 езика (английски, френски, нидерландски, български, хърватски, чешки, естонски, унгарски, латвийски, полски, румънски, словашки и украински). Ще бъде разпространена в училища, библиотеки и обществени организации, за да достигне посланието й до възможно най-много читатели. Книгата е достъпна и в цифров формат на уебсайта на кампанията „Дръж очите си отворени“ за правата на жертвите в ЕС. За да я изтеглите, моля, посетете уебсайта на кампанията.

 

169 454 бежанци от Украйна са регистрирани в България, включително 55 632 деца. Тези деца са били принудени да изоставят целия си живот - семейство, приятели, училище, всичко, което им е скъпо.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.