"Егмонт" публикува на български език първия официален сборник с магьоснически списъци, диаграми, карти и всякакви вълшебни неща от света на Хари Потър. "Хари Потър: Магьоснически алманах" от Дж. К. Роулинг ще се появи едновременно на 35 езика (към момента), съпътстван от глобалната инициатива Ден на книгите за Хари Потър - 12 октомври, четвъртък. Това е единственото официално допълнително издание към популярната поредица. Преводът и редакцията на български са на Михаил Костов и Радина Стаменова.

"Великолепно илюстрована, книгата е подходяща както за нови читатели, на които предстои първото пътуване към "Хогуортс", така и за заклети фенове, готови да разбулят нови тайни и любопитни подробности. Пригответе се за пътеводител из магьосническия свят и колекционерско издание с твърда корица и суперобложка, с книгоразделител - панделка, илюстрирани форзаци и чудесно систематизирано съдържание", уверяват от "Егмонт".

Сборникът носи характерния творчески почерк на Дж. К. Роулинг - организиран е в седем внушителни глави, колкото са и фентъзи романите за Хари Потър. Колекцията е пълна с факти и любопитни подробности за света на магьосниците, красиво каталогизирана и проучена. В създаването на алманаха са привлечени художниците Питър Гоус, Луис Локхарт, Уейтонг Мей, Оля Муза, Фам Куанг Фук, Леви Пинфолд и Томислав Томич.

"Читателите ще посетят вълшебни места, ще научат всичко за магьосническата пръчка, ще се срещнат с фантастични животни и необичайни растения, ще търсят скрити тайни, ще разберат нови подробности за вещиците и магьосниците, ще прочетат много за любимите си герои и ще преживеят отново някои от най-вълнуващите моменти. От Разпределителната шапка до заклинанията - всичко е събрано в алманаха", споделят от издателството.

ДЖ. К. РОУЛИНГ е авторът на поредицата с нестихваща популярност "Хари Потър", както и на няколко самостоятелни романа и на криминална поредица за възрастни. След като идеята ѝ идва на закъсняващ влак през 1990 г., тя планира и започва да пише поредицата от седем книги и първата, "Хари Потър и Философският камък", е публикувана във Великобритания през 1997 г. Историята за момчето магьосник завършва след десет години, като през 2007 г. излиза "Хари Потър и Даровете на Смъртта". Следват филмови адаптации.

Книгите за Хари Потър са продадени в над 600 милиона копия по света на 85 езика и са слушани като аудио книги над един милиард часа. Към поредицата Дж. К. Роулинг пише три допълнителни кратки тома за благотворителност: "Куидичът през вековете" и "Фантастични животни и къде да ги намерим" в подкрепа на Comic Relief и Lumos, както и "Приказките на барда Бийдъл" в подкрепа на Lumos. "Фантастични животни и къде да ги намерим" вдъхновява нова поредица от филми с главен герой магизоологът Нют Скамандър. Животът на Хари като възрастен е продължен на театралната сцена в "Хари Потър и прокълнатото дете", пиеса, написана от Дж.К. Роулинг, сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани.

През 2020 г. Роулинг се завърна към детската литература с приказката "Икабог", печалбите от която дарява на своя благотворителен фонд "Волант", за да подкрепи организации, работещи срещу социалните ефекти на пандемията от COVID-19. Най-новият ѝ детски роман, "Коледният прасчо", бе публикуван през 2021 г.

„Не всичко е перфектно в този несъвършен свят, само любовта е съвършена в своето съвършено несъвършенство.”

Ингмар Бергман, шведски режисьор и сценарист, роден на  14 юли преди 106 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...