Личната библиотека на актьора Борис Луканов (1936 – 2023), която е в софийското му жилище, ще бъде дарена на регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Това е желанието на известния актьор още приживе, а след неговата кончина дъщерята Иглика Луканова е решила да осъществи дарението. До края на септември книжното богатство ще бъде транспортирано до Ловеч.

„Това са предимно нови издания от последните десетилетия, защото баща ми притежава и по-стари книги във варненската си библиотека. Той обичаше да е информиран, купуваше най-разнообразни четива. Освен биографии на творци, на актьори, има много документални четива, романи, поезия. Не мога да кажа колко точно са на брой, може би между 3 и 4 хиляди тома, тъй като са на два реда“, сподели Иглика Луканова.

„Той четеше всякаква литература. Понеже изигра много исторически герои, за всяка роля се готвеше сериозно и чрез съответните книги“, допълни внучката му Станислава Коцева.

Сред книгите са, например,  „Ранни спомени“ на Симеон Радев, „Разговори с Петър Увалиев“ на Бригита Йосифова, „Министерство на болката“ от Дубравка Угрешич, „Въведение в психоанализата“ на Зигмунд Фройд, „Освободителните боеве край Елена 1877“ от Христо Станев и много други.

„Ще се постараем да осигурим едно подобаващо място на това дарение в ловешката регионална библиотека, за да се помни името на Борис Луканов. Той приживе често идваше в родния си град, направи незабравими срещи със своите почитатели именно в библиотека, на една и аз съм присъствала. За нашия град е чест да споделим книги, които той е чел“, каза кметът Корнелия Маринова.

Борис Луканов е почетен гражданин на Ловеч от 27 януари 1983 г. с мотиви „за заслуги към театралното и филмово изкуство на страната и развитието на културния живот на града“. Той почина на 30 май 2023 г. на 86-годишна възраст, като до миналата година се снимаше в новите български продукции. Участвал е в над 50 филма, като „По дирята на безследно изчезналите“, „Мера според мера“, „Дело 205/1913“, „Борис I“, „Вездесъщият“  и „Порталът“.

 

Източник: Община Ловеч, пресцентър

„Поезията е акт на мир. Мирът има такова значение за поета, каквото брашното за хляба.“

Пабло Неруда, чилийски поет, роден преди 120 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...