НЕЛИ ДИМОВА

"Институт Лист - Унгарски културен институт София" и Национална професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи" - Разград отправят покана към учениците от VIII до XII клас, които по случай 200-годишнината от рождението на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи да напишат текст от най-много 200 думи, който по някакъв начин да е свързан със стихотворението на Шандор Петьофи "Любов и свобода".

Целта на конкурса е на накараме младите да пишат, разгръщайки фантазията си не само в класическите литературни форми - учениците могат да пишат поезия, къс разказ, есе или публикация (пост) за социална медия (Фейсбук, Инстаграм, Туитър и др.). Всеки участник може да участва в конкурса с най-много три авторски произведения, независимо в кой от посочените жанрове.

Краен срок за изпращане на произведенията: до 9 април 2023 (23:59)

Адрес за изпращане на творбите: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. като заглавието на имейла трябва да бъде „за конкурса „Петьофи 200“.

Победителите ще бъдат обявени на сайта на НПТГ „Шандор Петьофи“ в края на месец април и ще бъдат уведомени за това и по имейл, като ще могат да получат наградите си или лично, или на посочения от тях адрес на училището, в което учат.

Конкурсът е явен и всеки участник представя в електронен вариант най-много три авторски творби във всеки от посочените жанрове.

Файловете с произведенията трябва да съдържат задължително следната информация за участника: трите имена на участника, училище, клас, възраст на участника, имейл, адрес и телефон за връзка с участника, имейл, адрес и телефон за връзка с училището, в което учи участникът

Желателно, но не задължително, е творбите да не са публикувани до този момент.

Творби, които не отговарят на поставените технически изисквания за шрифт и разредка или са с по-голям обем (над 200 думи), няма да се оценяват от журито.

Ако участникът е изпратил повече на брой от посочените в условието творби, ще се оценяват само три на случаен принцип.

Предлозите, съюзите, частиците и междуметията ще се броят за думи. Заглавието няма да се брои в изискването за текст до 200 думи.

Задължително всеки участник попълва и изпраща сканирана или снимана Декларация за информирано съгласие, в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни. (Приложение 1 – Декларация – съгласие на родител за ученик, ненавършил 16 г.; Приложение 2 – Декларация – съгласие на участник за ученик навършил 16 г.)

Ще се присъдят награди под формата на ваучери за книги (пет на стойност 200 лв.) и поощрителни награди (книги). Журито си запазва правото да намали размера и да увеличи броя на наградите. Най-добрите творби ще бъдат публикувани в „Литературен вестник“, на сайта и в социалните мрежи на Институт Лист.

Проектът се реализира от НПТГ "Шандор Петьофи", "Институт Лист - Унгарски културен институт, София" и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” на Унгария.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

  • ВОЙНАТА

    Ода за Харкив

     "Държава и народ, които имат град като Харкив, никога не могат да бъдат победени" - коментар на Николай Слатински

„Мамо, не остарявай, моля те, и никога не вярвай през деня на огледалото.“

Христо Фотев, български поет, роден на 25 март преди 89 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Тихословия = умотворение

 

"Тихословия" е новата книга на Анго Боянов

Непреглътнатите думи-камъчета на Марин Георгиев

 

Може би Марин Георгиев не подозира, но той по параболичен начин е обяснил замисъла на книгата си чрез своята рефлексия за фрагментите на Атанас Далчев

За Шекспир, уличното куче и любовта, без която не можем 

Най-ценното достижение на „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов е всепобеждаващата сила на емпатията