Ръководството на Московския дом на книгата забрани на служителите си да поставят на видно място книгите на опозиционно настроени автори и писатели, обявени за „чуждестранни агенти“, съобщава телеграм каналът на Ксения Собчак „Кровавая барыня“.

Тя публикува видео, в което неназован човек показва списък с автори, чиито книги трябва да бъдат „само на рафтовете, без разпространение“, а не на „посещаваните маси“. „Бъдете внимателни, контролирайте. Редовно се извършват проверки от организации на трети страни “, се казва в съобщението, адресирано до служителите на книжарницата.

Списъкът с автори, чиито книги в книжарницата не могат да бъдат поставени на видно място, включва 15 души:

Борис Акунин

Наталия Баранова

Дмитрий Биков

Виктор Вахщайн

Дмитрий Глуховски

Михаил Зигар

Владимир Кара-Мурза

Андрей Макаревич

Александър Невзоров

Леонид Парфенов

Сергей Пархоменко

Алексей Поляринов

Евгений Понасенков

Людмила Улицкая

Екатерина Шулман

Отбелязва се, че посоченият списък взема предвид промените, направени на 15 октомври. Откога подобни ограничения са в сила в Московския дом на книгата не е ясно.

От съобщението на журналистката Собчак следва, че в московския Дом на книгата на един от купувачите е предложено да купи книгата на Михаил Зигар „Цялата армия на Кремъл“ с 20% отстъпка. Купувачът твърди, че според служителя на магазина е дошла заповедта бързо да се продадат книгите на „такива автори“ - „и като цяло е по-добре да ги премахнете“.

Представители на книжарницата не са коментирали официално това.

На 21 октомври руското министерство на културата коментира съобщенията, че името на писателя Борис Акунин е свалено от афишите на Руския академичен младежки театър (РАМТ) в Москва, където се играят 4 постановки по негови творби, и на Александриинския театър в Санкт Петербург, като нарече този акт „логичен“. „Онези културни дейци, които в това сложно време напуснаха страната и се отказаха от Русия, които публично се обявиха против богатата й култура, напълно логично един след друг напускат и нашите институции и техните плакати. В министерството на културата постъпват голям брой обръщения от граждани, които се възмущават от присъствието на подобни фигури в информационно-рекламните материали на държавни институции. Това искане идва преди всичко от обществеността и ние не можем и не трябва да го пренебрегваме“, пишат от прес-офиса на културното ведомство, оправдавайки действията си с „будната гражданска съвест“.

Самият Акунин, който от 2014 г. живее в чужбина, преди дни сигнализира за изчезването на неговото име от театралните плакати за спектакли по произведенията му. По думите му, това са поискали властите от художествения ръководител на РАМТ Алексей Бородин, който го е уведомил. Писателят подчертава, че не осъжда театрите за действията им, тъй като те са извършени под натиск и са направили тежкия избор в полза на делото спектаклите да продължат да се играят, макар и без името на автора. „Докато не ги забранят окончателно, нека вървят. Дори безплатно“, заявява Акунин, цитиран от „Коммерсантъ“.

Борис Акунин публично критикува руските власти и в частност президента Владимир Путин в продължение на повече от десетилетие. Той бе сред неформалните лидери на първия етап на протестите в Русия през 2011-2012 г., а през тази година осъди нахлуването на руските войски на територията на Украйна. Критики срещу политиката на Кремъл публично са изразявали и останалите писатели, споменати в „черния списък“.

 

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

„Животът е скандали, мъка, разочарование, любов и саможертва, златни залези и черни бури.“

Лорънс Оливие, роден на 22 май преди 117 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Back to Black“ – новият биографичен филм за Ейми Уайнхаус

 

Биографичните филми работят тогава, когато разглеждат малка и слабо позната част от живота на героя и фокусират вниманието си върху нея

Метерлинк на XXI век

 

Не на последно място, говорейки за Саманта Швеблин и конкретно за сборника „Седем празни къщи“, няма как да подминем и факта, че той е постпандемичен, което засилва темата за самотата, за счупените връзки, за личните лудости… 

Да накараш историята да запее: романът на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“

 Написан през 1967 г. романът е със сюжет, който би се усладил на ревизионист като Хилари Мантел.