КЕТИ ТРЕНЧЕВА, БНР

Съдбата на родната къща на големия български писател Димитър Талев, намираща се в Прилеп, е въпрос, който остава нерешен над 15 години. Първоначалната идея да бъде купена от българската държава чрез Министерството на културата и превърната в музей, бързо е забравена, а днешните отношенията между България и Северна Македония съвсем изтъняват надеждата това да се случи.

Писателят, оставил ни в наследство от четирилогията на Илинденската епопея, е увековечил родното си място в своите романи - къщата на Глаушеви, белокаменната чешма в двора, близката църква, дома на Ния, тесните улички и духа на онова трагично и възвисено време. След кончината на баща му Тале Палисламов, а вероятно и по други причини, майката на Димитър Талев - Донка, продава къщата. Тя попада в семейство Ачковски, които също се определят като българи и до днес си плащат цената за това. На два пъти са принуждавани да напуснат дома си, а къщата на Димитър Талев да бъде отчуждена.

Последният пазител на историята в това свидно за българщината място е Снежана Ачковска, която години наред е отваряла къщата за туристи, без да взима и стотинка за това.

От години тя иска да я продаде на българската държава, като я поддържа, доколкото може, но белезите на времето се врязват все по-дълбоко върху възрожденската къща с белокаменна чешма, затова преди 4 години група съмишленици учредяват в Сандански фондация "Димитър Талев“, като идеята е да съберат обществени пари за купуването на къщата на Димитър Талев в Прилеп.

"Събраните до момента средства не са достатъчни, и все се намира кой да пречи", споделя директорът на фондацията Димитър Тошев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Самото съществуване на библиотеките е доказателство, че можем все още да имаме надежда за съществуването на човечеството.“

Т. С. Елиът, англо-американски поет, драматург и литературен критик, роден на 26 септември преди 135 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?