DW

"Ложа и олтар" – така е озаглавена книгата на австрийския духовник, бивш дипломат и служител на Ватикана Михаел Хайнрих Венингер. 68-годишният автор защитава тезата, че човек може да бъде едновременно и католик, и масон. По време на многобройните си пътувания по света той често срещал масони, които се тревожели, че Католическата църква може да ги отлъчи. Причината: след папската була „In eminenti" от 1738 година, папите са издали още 20 обвързващи тълкувания, които осъждат масоните като тайно братство, еретици и врагове на вярата. Но медалът има и обратна страна: редица влиятелни масони упорито са се противопоставяли срещу влиянието на Католическата църква върху политиката, обществото и образованието.

Различните видове масонски ложи

Авторът на книгата уточнява, че има различни видове масони. В своя труд той се съсредоточава най-вече върху традиционните масонски ложи под егидата на Великата ложа на Англия. Католическата църква дълго време не съумява да прокарва разлика между тези традиционни масонски ложи и редица други течения в масонството, които понякога са сектантски или антиклерикални, твърди Венингер. И обяснява, че в световен мащаб около два милиона католици членуват в традиционни масонски ложи.

През 1970-те години, след разговори между виенския архиепископ Франц Кьониг и масони от Австрия, Германия и Швейцария е изработена обща декларация, в която се казва, че масонството не е религия и дори се родее с Католическата църква по веруюто си за братство и обич между хората. По този начин църковните проклятия срещу масоните би трябвало да останат само в историята. Благодарение на усилията на кардинал Кьониг, през 1983 година осъдителната оценка за масоните отпаднала и от църковното право.

Официално помирение?

Независимо от това църковният орган, който в Римската курия отговаря за борбата срещу ересите, през същата година издава декларация, че оценката за масоните си остава „непроменена", тоест – че те и занапред могат да бъдат отлъчвани от църквата. По онова време решението се взима под ръководството на префекта кардинал Ратцингер – по-сетнешния папа Бенедикт ХVI. Тази декларация няма обвързваща сила, но притежава сериозна теологическа тежест. Вече като папа, самият Ратцингер/Бенедикт ХVI многократно се среща с Велики майстори на масонските ложи, което косвено потвърждава ,че декларацията от 1983 година е забравена.

Авторът на книгата смята, че от гледна точка на католическото църковно право проблемът вече е решен: папа Франциск лично бил приел връчената му книга „Ложа и олтар". Нужно било само официално помирение между Католическата църква и масоните, което можело да стане на официална среща между папата и неговите префекти и Великите майстори на масонските ложи.

Масоните и католиците си остават врагове?

Проблемът изобщо не е решен, възразява му в медиите бившият масон и настоящ католически публицист Буркхард Горисен. Той казва, че „неприятните истини не бива да се замитат под килима, включително и фактът, че през последните столетия масонството е било официално обявено за враг от Католическата църква". Горисен смята, че двете и до ден-днешен си остават несъвместими. Пред вестник „Тагеспост" той обяснява още:

„Ако Венингер наистина твърди, че ритуалите в така наречените „традиционни ложи" не са религиозни или полурелигиозни, нека да поясни в какви ритуали е участвал или поне е проучил. Още самото приемане в ложата носи ясни белези на посвещаване. Майсторът полага пергел върху гърдите на кандидата и с три удари на чук по пергела оповестява: „В боязливо смирение пред Великия Майстор. В името на Великата ложа на Старите и Новите масони. В битността ми на Майстор аз Ви одобрявам и приемам."

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„През целия си живот бях преследван от мисълта, че очевидно мъжете не искат да бъдат свободни. Те винаги искат да бъдат роби на някого, например на кариера или жена.“

Марчело Мастрояни, италиански актьор, роден на 28 септември преди 99 години

Анкета

Остава ли ви време да четете книги?

Да, както винаги - 80%
Все по-малко - 20%
Не чета изобщо - 0%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Камъчета под езика" - рядка и дълбока книга

 

Написаното от Марин Георгиев е амалгама от автобиография, история, литература и конюнктура, строги и точни наблюдения на писатели и поети, на характерите и поведението им, както и превъплъщенията им и преди, и сега

Прометей, герой и жертва

 

Без съмнение „Опенхаймер“ ще бъде един от най-добрите филми в историята на киното. Невероятна операторска работа, изключителна актьорска игра и впечатляващи саундтраци.

Не губете време...

Нагоре по стълбата, която води надолу

 

 „Астероид Сити“ на Уес Андерсън  - ЗАЩО?