Полският институт и издателство „Фабер“ организират премиера на книгата „Още не е загинала… Разговори на Марин Бодаков с полски интелектуалци”. Тя ще се състои на 16 декември, четвъртък, от 18 18,30 ч в сградата на института в София (ул. „Веслец“ №12). 

Книгата ще бъде представена от проф. Правда Спасова, поетесата Силвия Чолева и издателя Нейко Генчев. Модератор на срещата е Зорница Христова, съпругата на Марин Бодаков (1971 – 2021).

  „Изборът на Марин Бодаков да направи интервютата с полски интелектуалци, събрани в тази книга, не е плод само на журналистическата му работа във вестник „Култура“ – казва Силвия Чолева, редактор на изданието. – Това е осъзнат цивилизационен избор на духовна принадлежност към  богатата полска култура и желание тя да получи широк отзвук. Поети като Ришард Криницки, Ева Липска, Адам Загаевски, писатели като Олга Токарчук, литератори и интелектуалци като Зигмунт Бауман, Анджей Хвалба, Михал Рушинек, Данута Валенса, Анджей Франашек, Ирена Груждинска-Грос, Марек Биенчик, Кристина Стрончек, Марчин Яворски и Войчех Галонска са участниците в този сборник с интервюта с главен герой Марин Бодаков. Защото изборът винаги е личен и задава посока“. 

От години Марин Бодаков работи с Полския институт в София.  Голяма част от новите преводи на известните полски автори са представяни от него. Книгата е била в процес на подготовка, но преждевременната смърт на Бодаков осуетяват нейното завършване. 

„Остана недовършена книгата, която подготвяхме с общи усилия. Радваме се, че тя с помощта на Нейко Генчев, управител на издателство „Фабер”, и Силвия Чолева видя бял свят. Тя е нашият начин да отдадем почит към паметта на Марин”, уточняват от Полския институт.

 

„Динята е отлична храна: едновременно ядеш, пиеш и се измиваш.“

Енрико Карузо, италиански оперен певец, роден на 27 февруари преди 151 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Опера без... текст?!

 

 

И все пак германската композиторка от румънски произход Адриана Хьолцки вече направи този абсурден авангардистки опит

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков