При спазване на противоепидемичните мерки ще се проведе 48-то издание на Софийския международен панаир на книгата, съобщи организаторът му Асоциация „Българска книга“. Официалното откриване ще се състои на 7 декември от 11 часа в централното фоайе на Националния дворец на културата.

Всички желаещи ще могат да посетят събитието всеки ден от 10 до 20 часа, с изключение на последния панаирен ден, 12 декември, неделя, когато събитието ще приключи в 19 часа.

В панаира ще се включат над 80 издателства, които ще представят новата си продукция.

Успоредно с търговската част на изложението ще се проведат и два фестивала – международен литературен и детски, но те ще бъдат онлайн.

Деветият Софийски международен литературен фестивал няма да има строг географски фокус: акцентът му ще е върху актуални писателски гласове от Европа. Целта на организаторите е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят. 

Програмата включва както някои утвърдени имена, но и автори, които тепърва пробиват на европейската литературна сцена. Сред чуждестранните гости ще са Дубравка Угрешич, Ана Бландиана, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Кони Палмен, както и италианската писателка Елвира Семинара, Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, Алексей Салников.

Всички събития ще се предават във фейсбук на страницата на фестивала.

Литературните срещи, посветени на детската литература, ще могат да проследени тук.

За втора поредна година Асоциация „Българска книга“ провежда кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“. Тя е част от инициативата „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. Идеята е да се съхрани книгата като ценност.

"За съжаление новините около книгоиздаването не са особено добри, с оглед на повишаването на цените на хартията и на проблемите с доставките. Това е сектор, който изключително разчита на устойчивостта и на читателите. Този панаир не може да бъде в мащаба, в който е бил традиционно. През 2019 г. средният тираж е бил около 800 бр., а през 2020 средният тираж е 450 бр... 

Това е наистина обезпокоително. Свързано е с много фактори. Но, ако имаше нещо, което даде глътка въздух на книгоиздатели у нас от 1 юли 2020 г., това е намалената ставка на ДДС върху книгите. Ние правихме много постъпки в 46-ото Народно събрание тази мярка да остане като постоянна, защото книгите са продукт – те са инвестиция в бъдещето и е важно ставката да бъде запазена, за да можем да постигнем устойчивост, особено сега", казва Десислава Алексиева от АКБ в интервю за БНР.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Да обичаш и да бъдеш мъдър е невъзможно.“

Френсис Бейкън, английски философ и писател, роден на 22 януари преди 461 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател