МАРИЙ ПЕЙЧЕВ

Герои от приказките на Асен Разцветников оживяха в двора на ОУ „Христо Ботев“ в село Ценово, Русенско. Една от площадките беше преобразена в сцена, на която се изявяваха малките актьори. Като декор се използваха пана, на които бяха изписани цитати от най-популярните произведения на писателя. Беше подредена и изложба с книги. 

По този начин учениците от ценовското училище отбелязаха 70-та годишнина от смъртта на популярния автор на детски произведения. „Празникът е част от лятната занималня на учениците. В мероприятията се включват и деца, дошли на гости при баба и дядо от други градове в страната и чужбина. Повечето от инициативите ни са посветени на оползотворяване на отпадъчните и рециклирани материали. Участниците в заниманията вече успяха да си изработят моливници, вази и пособия за новата учебна година. 

Едно от последните творения и плод на креативната мисъл на момичетата и момчетата е табуретка, изработена от бутилки за минерална вода. Проявите се организират съвместно с НЧ „Христо Ботев“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

Под дебелата сянка на вековните дървета началото на празника бе поставено с рецитиране на популярни стихотворения. След това дойде и ред  за изява на младите артисти, които пресъздадоха ролите на Мързелан и Мързеланка, на Лисана и Вълка. 

Много положителни емоции предизвика решаването на кръстословицата. Участниците трябваше да познаят верните отговори на гатанки, за да стигнат до правилното решение за попълване на празните квадратчета. Голям интерес предизвика откриването на двойки картини. Те бяха тематично свързани с творчеството на Разцветников. На илюстрациите бяха отпечатани заглавни страници на книги и популярни сцени от произведения на автора. Още отсега малчуганите започнаха да се готвят и за традиционния фестивал на приятелството, който се провежда в началото на септември.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Истинският тест за цивилизацията е как се отнася към безпомощните си членове.“

Пърл Бък, американска писателка, родена на 26 юни преди 130 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.