МАРИЙ ПЕЙЧЕВ

Герои от приказките на Асен Разцветников оживяха в двора на ОУ „Христо Ботев“ в село Ценово, Русенско. Една от площадките беше преобразена в сцена, на която се изявяваха малките актьори. Като декор се използваха пана, на които бяха изписани цитати от най-популярните произведения на писателя. Беше подредена и изложба с книги. 

По този начин учениците от ценовското училище отбелязаха 70-та годишнина от смъртта на популярния автор на детски произведения. „Празникът е част от лятната занималня на учениците. В мероприятията се включват и деца, дошли на гости при баба и дядо от други градове в страната и чужбина. Повечето от инициативите ни са посветени на оползотворяване на отпадъчните и рециклирани материали. Участниците в заниманията вече успяха да си изработят моливници, вази и пособия за новата учебна година. 

Едно от последните творения и плод на креативната мисъл на момичетата и момчетата е табуретка, изработена от бутилки за минерална вода. Проявите се организират съвместно с НЧ „Христо Ботев“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

Под дебелата сянка на вековните дървета началото на празника бе поставено с рецитиране на популярни стихотворения. След това дойде и ред  за изява на младите артисти, които пресъздадоха ролите на Мързелан и Мързеланка, на Лисана и Вълка. 

Много положителни емоции предизвика решаването на кръстословицата. Участниците трябваше да познаят верните отговори на гатанки, за да стигнат до правилното решение за попълване на празните квадратчета. Голям интерес предизвика откриването на двойки картини. Те бяха тематично свързани с творчеството на Разцветников. На илюстрациите бяха отпечатани заглавни страници на книги и популярни сцени от произведения на автора. Още отсега малчуганите започнаха да се готвят и за традиционния фестивал на приятелството, който се провежда в началото на септември.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Когато обичаш литературата, книгите и големите поети, дори най-циничните, има нещо, което те тегли нагоре.“

Жана Моро, френска актриса, родена на 23 януари преди 94 години

Анкета

Ходите ли на културни събития, откакто се изисква сертификат?

Да - 27.6%
Не - 65.5%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Страсти и стълкновения за четвъртата „Матрица“

Защото, нека не се залъгваме – това си е поп културен феномен, съизмерим със „Звездни войни“ и „Терминатор“ и всеки, пък бил и негов създател, дръзнал да прави продължение след две десетилетия, неизбежно ще трябва да приеме пороя от противоречиви мнения и оценки, които ще го съпътстват. Анализ на Борислав Гърдев

Симетрията и нейното нарушаване

 

Наред с всемирните въпроси, които поставя и които „никой век не разреши“, поезията на Михаил Иванов е и много земна и всекидневна.

Немерената реч на Георги Борисов

 

 Силвия Чолева за  "Откаченият вагон" биографичната книга на поета и издател