Американският литературовед проф. Ричард Шнайдер дари на Нов български университет своята книга „Civilizing Thoreau: Human Ecology and the Emerging Social Sciences in the Major Works“ с лично посвещение към академичната общност. 

Изданието е посветено на американския писател и философ Хенри Дейвид Торо. Проф. Ричард Шнайдер поставя на преден план връзката между екологичния изследователски подход на Торо към природата и активния му интерес към нововъзникващите социални науки, особено история на цивилизацията и етнологията.

Централно се разглежда понятието „човешка екология“, което е връзката между естествените и социалните науки в мисленето на Торо. Книгата проблематизира наличието на горепосочената обвързаност в някои от най-важните произведения като „WaldenorLife intheWoods“или „реформистките му есета“ като „Гражданско неподчинение“ („CivilDisobedience“) и в книгите„A Week on the Concord and Merrimack Rivers“, „The MaineWoods“ и „Cape Cod“. Обърнато е внимание и на  отношението на Торо към концепцията за „американската предопределеност“ (Manifest Destiny), оспорвайки общоприетите възгледи, че изхождайки от живота и текстовете му, особено есето „Walking“, следва да заключим, че той приема и одобрява „предопределението на съдбата“ като неизбежен резултат от културно-историческия процес.

На български език Хенри Дейвид Торо е преведен от проф. Албена Бакрачева „Уолдън. Гражданско неподчинение“ (1993) („Walden“, 1854 и „ResistancetoCivilGovernment, orCivilDisobedience“, 1849 г.) и „Уолдън или Живот в гората“ (2016 г., „Waldenor Life inthewoods“), „Животбезпринцип“ (2011, „Life WithoutPrinciple“, 1863).

Проф. Ричард Шнайдер е известен американски литературовед, автор на многобройни изследвания на историята на американската литература и изобразително изкуство. Удостоен е с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“. През 2006 г. е гост-лектор по програма Фулбрайт в НБУ в магистърска програма „Американистика и британистика. Сравнителни изследвания на английски език“ по покана на проф. Албена Бакрачева, а в 2009 г. дарява част от личната си библиотека в областта на литературознанието и изкуствознанието в университета. Дарените заглавия се намират в Библиотеката на НБУ и са разположени в читалня „Проф. Иванка Апостолова, д.н.“

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 • ПОЗИЦИЯ

  Галин Стоев, режисьор: Живеем в мек вариант на "Коза ностра"

   

  "Ако продължи отглеждането на тази робска стратегия за оцеляване, може би след 100 години тази нация няма да съществува", коментира още Стоев.

   
 • В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

  „Невидимата искра на Възраждането“

  Тази книга описва малко известни и изключително любопитни факти, нишката на разказа често минава граници и прескача в различни държави. Имена, известни ни от чуждата литература и история се оказват в неочаквани връзки с българи и няма никакво съмнение, че всички подеми, случили се в Европа и Азия са резонирали силно и у нас.

   
 • БЕЗПОДОБНИЯ

  „Масонската ложа и братството на Левски”

  Делото и животът  на Апостола на българската свободата винаги са будили интерес. 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   

„Рано или късно всеки разбира, че няма пълно щастие, а малцина стигат до обратния извод: пълното нещастие също е недостижимо.“

Примо Леви, италиански писател и преводач, роден на 31 юли преди 102 години

Анкета

Гледате ли културни събития онлайн?

Да - 40%
Не - 50%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

За романа „Девети“, царското злато, Тодор Живков и пътеките на историята ни

 

Но защо при редактирането й са отпаднали шест глави, които Божилов ядосано вкарва в своя блог и дебело подчертава, че при преиздаването  на романа през 2023 г., когато си възстанови авторските права, книгата ще излезе в автентичния си пълен вид?

Заслуженият успех на „Братя“

 

За силното въздействие на сериала допринесе и още нещо – стегнатият му ритъм, компресираният разказ, умението да се пласира интересна и занимателна история в рамките на около 30 минути.

Уди Алън между „Осанна!“ и „Разпни го!“

 

„Само да вметна“  е дългоочакваното защитно слово на легендарния кинаджия