Онлайн конференция, посветена на съвременната българската литература, ще се проведе на 22 и 23 април между 12:00 и 18:00 ч., съобщи организаторът й - Национален център за книгата към НДК. Тя е под надслов "Де е България? Литература между глобално и локално".


Къде между глобалното и локалното е българската литература? Универсална ли е тя в своята чудатост или специфична в своята универсалност? Това са част от въпросите върху, които ще се води разговора.

В конференцията ще се включат преводачи, издатели и поддръжници на българската литература.

Потвърдено е участието на Анджела Родел, Хеле Далгор, Джузепе дел Агата, Мари Врина-Николов, Ивана Стоичков, Давид Бернщайн, Ханна Карпинска, Ирина Некит (преводачи); Бярне Михаел Йенсън и Жане Мю Далгор, изд. "Jensen & Dalgaard", Диана Арменто, изд. "Voland", Сеид Сердаревич, изд. "Fraktura", Уил Еванс, изд. "Deep Vellum"(издатели); Ане Бергман -Тахон от Федерация на европейските издатели, Антие Контиус от Програма за "Традуки", Оксана Саржевская-Кравченко от Програма "i-Portunus", Екатерина Леондиева от Национален фонд "Култура", Вероника Петрова от Фондация "Следваща страница" и Милена Делева от Фондация "Елизабет Костова" (поддръжници).

Модератор на събитието ще бъде Светлозар Желев.

Конференцията ще се проведе в Zoom на български и английски, с осигурен превод. Събитието бъде излъчено на български език в реално време на страницата на Национален център за книгата - НДК във Facebook (тук). Пълната програма на конференцията можете да видите тук.

Международната конференция "Де е България? Литература между глобално и локално" е второто тематично събитие, организирано от Национален център за книгата - НДК, след встъпителното издание на "Книгата и държавата", проведено през 2015-а година.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

"Компютрите сами по себе си са добри, но не и когато поглъщат човека."

Ингви Малмстийн, шведски музикант и композитор, роден на 30 юни преди 59 години  

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

В книгата си "Хората на Путин" Катрин Белтън се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си

Роман за вкуса на петмеза от детството

 

"Петмез“ е метафора не само на детството, но и на човешкия живот

Детската игра – първите житейски роли

 

Така както детето, детството, е най-близо да несъзнаваното, така и психоаналитичният прочит на литературата за деца отговаря на иманентно присъщото несъзнавано в природата на тази литература.