Александър Байтошев е носител на Наградата за нова българска поезия "Николай Кънчев" за 2020 г. за книгата си "Свещената гора", издадена от издателство "Жанет 45", съобщи националното радио.

Останалите номинирани за наградата са:

Пламен Дойнов - за "Влюбване в диктатора", ИК "Несарт - Милен Миланов" и издателство "Кралица Маб";

Надежда Радулова - за "Малкият свят, големият свят", издателство "Жанет 45";

Ина Иванова - за "Криле от папие-маше", издателство "Жанет 45";

Наталия Иванова - за "Човек с бинокъл", издателство "Арс".

Удостоеният с наградата, която се осигурява и присъжда от съпругата на поета Федя Филкова, ще получи почетен диплом, пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и парична сума.

Тази година поради извънредните обстоятелства не се състоя традиционният вече "Поетичен Никулден". Традиционна обаче продължава да бъде подкрепата на Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, който и тази година ще връчи на номинираните поети за девети път коледни подаръци, но по куриер, отбелязват организаторите.

АЛЕКСАНДЪР БАЙТОШЕВ е роден през 1983 г. в София. Завършил е Националната художествена гимназия за изящни изкуства "Илия Петров". Дипломира се в специалностите "Изкуство и дизайн", Technical College (Bath, England) през 2001 г., "Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство", СУ "Св. Климент Охридски" през 2008 г. и "Графичен дизайн", НБУ през 2011 г. Докторант е в специалност "Изобразително изкуство" в СУ "Св. Климент Охридски". През 2006 г. заедно с поети и художници създава Арт лаборатория "Николай Райнов". Има една самостоятелна изложба - "Едностайни преживявания" (2014). Автор е и на кстихосбирките "Прах и драскотини" (2012) и "Кучета" (2014).

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„В живота няма второстепенни, епизодични герои, които играят ролята на винтчета.“

Елза Триоле, френска писателка, родена на 24 септември преди 125 години

Анкета

Хареса ли ви концертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго в София?

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Майер Лански – ангелът с мръсно лице

 

Интерпретацията, която прави Харви Кайтел на Майер Лански е модерна класика, която трябва да се изучава като образец на актьорско майсторство в киноучилищата.

В "Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин" се оглежда България на ББ

 

"Горещо я препоръчвам на всички – и на русофили, и на русофоби; и на разумно мислещи, и на изначално предубедени; и на силно ангажирани, и на напълно безразлични; и на много информирани, и на малко знаещи" - ревю на Николай Слатински

Дуилиу Замфиреску, за когото изкуството не бива да репродуцира действителността

 

Трилогията на класика представя и участието на северната ни съседка в Руско- турската война от 1877- 1878 г.