Изследването „The Light that Failed” на Иван Кръстев и Стивън Холмс е победителят в тазгодишното издание на престижната канадска награда „Lionel Gelber”, съобщи „Дневник”. С нея се отличават англоезични книги за международната политика, целящи "задълбочен дебат в обществото по значими международни проблеми".

„Тази книга, пълна с ярки наблюдения и задълбочен анализ, обяснява защо либералната демокрация не успя да стане универсална идеология, въпреки че победи комунизма. Авторите показват как триумфиращият Запад през 90-те години не взе предвид исторически и културни особености на страните, опитващи се да имитират и внедрят демокрацията. Макар народите на бившите комунистически страни да влязоха в ЕС и НАТО и да се ангажираха с либерални ценности и върховенство на закона, те бяха отчуждени от тях благодарение на корупцията и неравенството, които последваха. (...) Това описание как либерализмът изгуби посоката е откровено, но не и песимистично. (...) Това е една оригинална и важна книга на нашето време", са мотивите на журито книгата на бъде отличена.

„The Light that Failed” още не е публикувана на български.  Водещата теза на Кръстев и Холмс е, че демократизирането на бившия комунистически блок е станало чрез имитиране на Запада и поради това не е хванало солидни корени и аргументация на национална основа.

Конкуренцията за наградата е голяма - тази година бяха номинирани Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, Питър Гатрел и книга на сър Иън Кършоу. Интересът на инициаторите на наградата към Източна Европа и бившия СССР е траен и това си личи от победителите през 2015 г. (Серхий Плохи, "Последната империя: Финалните дни на на СССР") и 2018 г. (Ан Апълбаум, "Червеният глад").

Наградата, носеща името на канадски дипломат, който я основава през 1989 г., се връчва от "The Lionel Gelber Foundation" в партньорство със сп. "Форин афеърс" и Munk School of Global Affairs and Public Policy към University of Toronto.

"Част от популисткия бунт е срещу следването на Запада, срещу собствените либерални елити, на които се гледа като на предатели на националната идентичност. Това е езикът на Виктор Орбан и Ярослав Качински. Това е анклав на неравно развитие, създаващ много напрежение в обществото", казва Стивън Холмс.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Състоянието на война служи единствено като оправдание за тирания у дома.“

Александър Солженицин, руски писател, роден на 11 декември преди 105 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

„Наполеон“ - филм за възхода и падението на един амбициозен лидер

 

Ридли Скот здравата се е потрудил върху своя епос и заслужава похвала, която ще му е необходима в неговото по-нататъшно творческо развитие

„Диада“ без доза щастие

„Диада“ е честно реализиран филм, с уверена и с ясни послания режисура, впечатлява и операторска работа

За „Ваймар експрес“ и силата на таланта

 

На финала авторката на филма търси помирителен жест – тя деликатно и предпазливо, премерено и едва ли не извинявайки се, стига до извода, че личността и пристрастията на Мутафова отстъпва пред силата на нейния талант, което си е и самата истина.