Васил Славов със „Звяр”, Димитър Милов с „Четирилистни иронии”, Иван К. Иванов с „Предизвестена вест”, Иван Сухиванов с „Нямо кино” и Пламен Панчев със „Среднощен реверанс” са финалните номинации за литературната награда „Христо Фотев”. 

Победителят ще бъде обявен на специална церемония, която ще се състои на 25 март от 18 ч. в залата на Държавен куклен театър - Бургас, веднага след спектакъла „Море от обещания”.

„Не беше лесно, тъй като оценявахме над 100 книги и много различни като стил автори. Но най-хубавото беше, че всички членове на журито постигнахме пълно единодушие относно петимата кандидати за наградата на Националния конкурс за поезия „Христо Фотев”. Това до голяма степен се дължи на името на самия Христо Фотев, който е голям притегателен център”, каза Ваньо Вълчев, председател на журито.

Съпътстващите събития на националния конкурс ще продължат до 24 март. Днес, 23 март, в Дома на писателя в Бургас от 18 ч.ще бъде представена антологията „Спомен за един жив”, в която са публикувани произведения на наградените и номинираните поети в досегашните четири издания  на конкурса. В Дома на писатели всеки ден се излъчват и филми, посветени на Христо Фотев. Прожекциите са от 16 ч.

„Интелигентността е преди всичко аристократизъм за духа.“

Карл Ясперс, германски психиатър и философ, роден на 23 февруари преди 141 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Между документалното и въображението

 

„Мери. Раждането на Франкенщайн“ – фокус на текста е вглеждането в творческия процес, довел до създаването на най-популярния роман на Мери Шели

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.