Френският сатиричен вестник „Шарли ебдо” обяви литературна награда за младежи, съобщи derstandard.at. Тя ще бъде давана на ученици и студенти (между 12 и 22 години) за написване на смешни текстове по предварително зададена тема. Паричната й стойност ще е хиляда евро.

Идеята  дошла след кървавата атаката на 7 януари 2015 г. в редакцията на вестника, когато били получени множество рисунки от млади хора. Тогава тежко въоръжени ислямисти направиха кървава баня и убиха 12 души, между които петима карикатуристи, заради публикуваните карикатури на пророка Мохамед.

„Наградата е възможност да продължим диалога между младото поколение и „Шарли ебдо”, казаха от ръководството на вестника.

Победителят ще се обявява всеки януари.

 

 

„Като малък исках да бъда горски рейнджър или въглищар, само не и като баща ми, който работеше в офис.”

Харисън Форд, американски актьор, роден на 13 юли преди 82 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Поглед назад: меланхолията, която ни влюби в „Изгубени в превода“ на София Копола

 Филмът оставя ярка следа както в съзнанието на зрителите, така и в историята на киното от първото десетилетие на 21-ви век...

Възкръсва ли  американският уестърн?

 

Най-амбициозният проект на Кевин Костнър - „Хоризонт“, е вече факт

Фантастичният свят на магията и езика

 

Слабо звено на „Вавилон: Тайна история“ от Ребека Ф. Куанг е вмъкването на идеята за дискриминацията, която като че ли става неизменна част от съвременната художествена литература...