Писателят Тошо Дончев, който е  унгарски гражданин, печели Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко", съобщи БТА, позовавайки се на общината в Свищов. Конкурсът се провежда всяка година, а победителят се обявява в навечерието на Алековите дни, посветени на писателя Алеко Константинов. В Свищов честват рождението на автора на "Бай Ганьо" на 13 януари.

"Журито с председател доц. Йордан Ефтимов и членове Михаил Вешим, главен редактор на вестник „Стършел“, Румен Белчев, управител на вестника, Таня Ликова и Ивелина Габровска, представители на Община Свищов, присъди наградата „Алеко“ за 2023 г. на унгарецът с български корени. Той е отличен за разказа си „Между гулаша и шкембето“ сред общо 104 получени разказа на 42 писатели от 21 страни", казва Таня Ликова, която е и изпълнителен директор на Международната фондация “Алеко Константинов”.

Тя уточни, че разказите на участниците в конкурса са публикувани на страниците на в. „Стършел“. Отчитането на резултатите от конкурса ще се състои на 12 януари в Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“ в Свищов, а в края на месец януари се обявява конкурсът за следващата година. 

ТОШО ДОНЧЕВ е роден на 8 април 1944 г. в Будапеща. Майка му е унгарка, баща му е българин. Завършил е висше образование със специалност българска филология в университета „Лоранд Йотвьош” в Будапеща, два семестъра учи в България. Превел е пет романа от български писатели, десетки разкази и студии, писал е и литературна критика. Сред издадените му книги у нас са „Българи от ново време”, „Прокълнатото щастие на леля Ица”, „Вълчи вой – кучи лай”, сборникът с разкази, есета и мемоари „Умната! Или петте правила на щастието”, "За делничните добродетели" и "Роса по залез". Той е доктор е на социологическите науки, занимава се със социология и публицистика. От 1991 г. е председател на Българското републиканско самоуправление. Става директор на културния дом на Дружеството на българите и основава списание „Хемус”. Член е на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. - и на Съюза на българските писатели.

 • В ПАМЕТ

  Сбогуване с Алек Попов

  АЛЕК ПОПОВ (1966-2024)

  • Спомени и оценки на популярни български писатели за автора на "Мисия Лондон"
   
 • ПОЗИЦИЯ

  Нобелисти: Край на толерантността към режима на Путин!

   Под това заглавие над 40 носители на нобелови награди се обърнаха към света с призив "световните лидери и всички хора с добра воля да се откажат от всякакви илюзии за Путин и неговия престъпен режим". Той е отворен за присъединяване

   
 • НЕЗАБРАВИМАТА

  Невена Коканова, която европеизира българското кино

  Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чисти чувства и естествено поведение 

   
 • КЛАСИКА

  30-те най-добри книги според французите

  Класацията е на френския вестник “Le Monde” от 2013 г. Литературни експерти са селектирали 200 заглавия, а списъкът с първите сто е формиран след избор на десетки хиляди читатели. Представяме ви първите 30.

   
 • ПРИЗНАНИЕ

  Похвално слово за Кирил Кадийски

  От столицата на поезията Париж.

  • „Той, Кирил Кадийски, е митологичен кон от квадригата на българските класици, които са сред нас и теглят колесницата на Словото“.
 • ИНТЕРВЮ

  "Россия - като чудовището на Франкещайн..."

  "Много скоро Путин, Руската федерация и руснаците ще претърпят военна и репутационна катастрофа, след която ще бъдат презирани и мразени от целия свят", казва Кънчо Кожухаров, автор на книгата „Империята на Пошлостта“

Хайде, братя българи,

към Балкана да вървим.

Там се готви бой юнашки

за свобода, правдини. 

Цветан Радославов, автор на оригинала на българския химн, роден на 19 април преди 161 години

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

Камъните на Сизиф

Няколко са основните стълбове на „Камъчета под езика“: владеене на пластиката – в портретите на Георги Мишев, Петър Алипиев, Константин Павлов, Никола Инджов например с рядко срещаното умение да предаде психическото чрез физическото; литературно-критическият анализ – за Марко Ганчев, Първан Стефанов, Атанас Далчев...

Защо обичаме лошото време

 

Привидно семпъл, камерен, скромен, но така въздействащ! Заслугата е безспорно на Яна Лекарска

Книга за малките големи неща

Клер Киган е един от силните гласове на съвременната ирландска литература с вече няколко отличия зад гърба си