За трета поредна година Регионалната библиотека във Велико Търново обявява национален конкурс за криминален разказ “(Не)разкритият случай”, съобщи за БТА библиотекарят Момчил Шивачев, по чиято идея се осъществява инициативата.

В националната надпревара се приканват да вземат участие автори, без ограничения по възраст или професия. Всеки, пожелал да се включи, може да представи само по един свой разказ, независимо дали вече е бил публикуван или е напълно нов. Крайният срок за изпращането на творбите е 7 януари 2024 г., а подробностите са публикувани на сайта на РНБ „П. Р. Славейков“.

Членове на четиричленното жури са писателката на трилъри Елена Чамуркова, дългогодишният юрист Борис Миновски, както и библиотекарите Момчил Шивачев и Стела Димитрова. В периода 8 януари 2024 г. – 11 февруари 2024 г. те ще се запознаят с всички получени текстове и ще ги класират. Отличените автори ще бъдат официално обявени до средата на месец февруари.

Интересът към конкурса нараства - първата година са участвали 16 автори, а през миналата - 166, уточниха организаторите.  Наградите са парични поощрения, книги и художествени картини. През тази година отново ще бъдат отличени победителите, а през следващите години организаторите обмислят издаване на томче, в което ще бъдат публикувани най-интригуващите текстове.

 

Източник: МАРИНА ПЕТРОВА, БТА

„Религиите имат склонността да изчезват, когато късметът споходи човек.”

Реймон Кьоно, френски поет и писател, роден на 21 февруари преди 121 години

Анкета

Ще подарите ли книга за Коледа?

Да, както винаги - 80.8%
Да, за първи път - 0%
Не, предпочитам друго - 15.4%

Европейски дни на наследството: В историческите музеи в Плевен и Бяла Черква

Skif.bg горещо препоръчва за посещение и двете места

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Най-дългата нощ" - майсторска работа. И днес се гледа с удоволствие

 

Филм на Въло Радев от 1967 година, по сценарий на Веселин Бранев, оператор Борислав Пунчев, музика Симеон Пиронков

Задругата на Бялата богиня

 

Концерт на сър Брин Терфел, Мила Михова и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Зала „България“, 28.І.2024 г. Сред присъстващите на концерта нямаше нито един глупак.

„Чист късмет“ – най-новият филм на Уди Алън

 

Филмът следва стъпките на „Престъпления и прегрешения“ (1989) и „Мач пойнт“ (2005) – и двата на ръба на романтичната комедия и криминалната драма