Мигел де Сервантес – автор на първия съвременен европейски роман, има своя страница в социалната мрежа „Туитър”. Тя е направена от журналисти от телевизионния канал „La Sexta”, които по този начин отбелязват 400 години от смъртта на автора на „Дон Кихот”. Страницата се казва „Cervantes Vive”. На нея са публикувани множество цитати и крилати фрази от класика, като така журналистите съхраняват неговата актуалност.

Инициативата е подкрепена от хиляди испанци и последователите на страницата непрекъснато растат.  Телевизионният канал планира през март и април да увеличи предаванията си за писателя и такива, които кореспондират с творчеството му.

Въпреки че за дата на смъртта на Мигел де Сервантес да се сочи 23 април 1616 година, в действителност той умира в Мадрид на 22 април, а погребението е на следващия ден. Години наред испански археолози търсеха гроба на Сервантес. Костите на писателя изчезват през 1673 г., когато манастирът „Convent of las Monjas Trinitarias Descalzas“, който е в центъра на Мадрид, е преустроен. През 2011 г. започнаха разкопките, а от 2014 г. бяха използвани новите скенери 3D, сканиращи до 5 метра под земята.  В края на януари 2015 г. излезе новината, че е намерен ковчег с инициалите на писателя, а през март беше потвърдено, че костите са неговите. Сред уликите, помогнали на изследователите, бяха известните за Сервантес факти: знае се, че той е починал на 69 години, когато е документирал, че по това време е имал само 6 зъба; бил е раняван -  прострелян два пъти в гърдите и веднъж в лявата ръка по време на Битката при Лепанто от 1571 г. Тогава обединените сили на Свещената лига, в която е и Испания, побеждават флота на Османската империя в една от най-важните битки, водени по море.

Официалното препогребение се състоя на 11 юни 2015 г. Тогава кметът на Мадрид Ана Ботея заяви: „Вече можем да кажем: „Мигел, мисията е изпълнена!“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

„Думите са като листата на дърветата – когато са много, плодовете са малко.”

Александър Поуп, английски поет, сатирик, роден на 21 май преди 334 години

Анкета

Подпишете се в подкрепа на украинския народ!

Путин е престъпник! - 89.2%

„Толкин” на Дом Карукоски (ревю)

 

Пиршество за почитателите на английското кино.

"Пътуване до Хавай" на Хесус дел Серо (ревю)

От същата "серия" е и "Пътуване с татко" (2016) на Анка Мируна Лазареску - отново за бягството отвъд Желязната завеса и за трагичните последици от връщането пак зад нея.

"Смъртта на Сталин" на Армандо Янучи (ревю)

И дано повече хора осъзнаят, че най-верният сателит на Русия - България, се е ръководила единствено по този модел.

Нагоре по обратния път 

 

Литературните умения на един професор по право

Гледайте “Второто освобождение”

 

Ние винаги на 1 февруари отбелязваме гибелта на жертвите на Народния съд и избиването на интелектуалния елит. Но всъщност чрез този филм ще разберете много по-страшното за бъдещето ни пречупване на българската нация - което виждаме и днес с реакциите на войната, с хилещите се емотикончета на снимките от Буча, в речника на водещите ни политици.

Автопортретът на Иван Добчев

 

Единайсет ескиза – така са наречени частите, на които е разделена книгата и всяка разказва етап от живота на режисьора